Naslovna

24. april 2019.
23. april 2019.
22. april 2019.
20. april 2019.
23. apr 2019.
22. apr 2019.
20. apr 2019.
19. apr 2019.

Politika

Dijalog

Govor sa opasnom nacionalnom intonacijom

Govor predsednika Srbije Aleksandra Vučića održan 19. aprila za razliku od njegovih ranijih govora imao je jaku nacional-patriotsku intonaciju.

BUSdućnost Srbije

Bio je veličanstveni miting. Zastaje dah od patriotizma i jedinstva. Svima pa i ministru sa nosnim problemima.

Sećanje na Boru Čorbu

Gospodine Borisave Đorđeviću, želim da Vam izrazim iskreno saučešće povodom prošlonedeljne sahrane Bore Čorbe. Saučešće šaljem Vama jer ste Vi njegov tvorac i njegov terminator.

Raspikuće

BBC News na srpskom

Društvo

Bolje mesto za sve brojnije turiste

Nove prostorije Turističke organizacije Požarevac otvorene su na Trgu oslobođenja, u samom centru varoši, što će znatno približiti znamenitosti ovoga kraja sve brojnijim turistima, a tradicionalnu vrpcu su presekli direktorka Turističke organizacije Srbije Marija Labović i predsednik Skupštine grada Bojan Ilić.

Ekonomija

Uštede za privredu oko dve milijarde dinara

Na inicijativu Privredne komore Srbije i kompanija sektora industrije, Vlada Srbije usvojila je uredbu o kriterijumima za određivanje aktivnosti koje utiču na životnu sredinu prema količini zagađenja, kojom se prvi put u Srbiji promoviše model "plati koliko zagađuješ" gde se obračun naknade vrši prema stvarnoj količini emitovanog zagađenja, a ne kao procenat od ostvarenih prihoda.

Uhapšeno sedam osoba, sumnjiče se za pranje novca

Policija je danas uhapsila sedam osoba zbog postojanja osnova sumnje da su izvršile više koruptivnih krivičnih dela, čime su oštetile budžet države za više od 32 miliona dinara.

Svet

Malavi – prva zemlja koja vakciniše decu protiv malarije

Svetska zdravstvena organizacija je saopštila da je Malavi prva zemlja u svetu koja je počela da vakciniše decu protiv malarije, koristeći jedinu licenciranu vakcinu protiv ove bolesti koje prenosi jedna vrsta komaraca.

Život

LED rasveta za svaki enterijer

LED rasveta se koristi da se ukrasi i osvetli dnevna soba, kuhinja, trpezarija, tačnije, da se ulepša kompletan enterijer vašeg doma.

Na Filipinima otkrivena nova vrsta pračoveka

Porodično stablo roda Homo možda je postalo bogatije za još jednu vrstu, veoma nisku rastom i udova prilagođenih za penjanje po drveću.

Kultura

Preminuo glumac Vojislav Mirić

U Beogradu je danas u 87. godini preminuo naš poznati glumac i bivši upravnik Pozorišta na Terazijama Vojislav Voja Mirić, prenela je Radio televizija Srbije.

Tri godine od zatvaranja kluba „Zeleno zvono“ u Zrenjaninu

U nedelju, 24. aprila 2016. u Zrenjaninu je zatvoreno “Zeleno zvono”, kultni prostor u kome je od osnivanja 1991. organizovano više od 1.700 koncerata i više od 1.000 tribina, promocija i raznih drugih kulturnih i obrazovanih aktivnosti,

Sport

Trijumf kolektivne igre i duha

Zacrtano na prvom okupljanju prošlog leta košarkaši Crvene zvezde uspeli su da ostvare u ponedeljak uveče.

Milosavljević pred vratima Partizana

Pričao je Ostoja Mijailović tokom sezone da će Partizan takmičarsku 2019/20 dočekati daleko spremnije, kvalitetniji u svim aspektima klupskog funkcionisanja.

Dodatak Nedelja

Henri Džejms za čitanje i gledanje

Roman Henrija Džejmsa Pisma iz Venecije prvi put je objavljen na srpskom jeziku u izdanju IK Kosmos, u prevodu Danka Ješića.

Zašto je srpsko društvo nestabilno

Knjigu Nevena Cvetićanina Slepe ulice istorije. Elita, (dis)kontinuitet i legitimitet nedavno su objavili Arhipelag i Institut društvenih nauka.

Dragiša Vasić: Zaboravljena mudrost

Prošlo je sto godina od objavljivanja prve knjige Dragiše Vasića "Karakter i mentalitet jednog pokolenja" (Novi Sad, Štamparija "Karadžić", 1919), koja je mogla da nam bude od koristi da smo je čitali, ne samo u trenucima podgrevanja pitanja o karakteru i mentalitetu jedne generacije naših predaka - kako bismo se nadmetali u raspravama o istoriji (knjiga govori o borcima u dva balkanska i Prvom svetskom ratu) - već i u našem redovnom snalaženju u stvarnosti.