ECONOMIE
Fratii Viorel si Ioan Micula (foto arhiva)
Foto: AGERPRES

Frații Micula vs Comisia Europeană, în prima instanță: Oamenii de afaceri ar putea rămâne cu banii virați din conturile statului român

de CP HotNews.ro
Tribunalul UE a anulat, marți, decizia Comisiei Europene din 2015 privind recuperarea de către România a unor despăgubiri date oamenilor de afaceri Viorel și Ioan Micula, în urma unui arbitraj la Curtea de la Washington (ICSID). Decizia Tribunalului nu este definitivă, urmând să ajungă în a doua instanță, la Curtea Europeană de Justiție, a declarat pentru HotNews.ro avocatul Valentin Mircea. În 2015, frații Micula și firmele lor au primit din partea statului român, prin executor judecătoresc sau transferuri voluntare, peste 550 milioane de lei.
Energie eoliana
Foto: Flickr

Recomandări ale Comisiei Europene pentru România: Energia regenerabilă să reprezinte cel puțin 34% din consum, iar subvențiile energetice să fie eliminate treptat

de CP HotNews.ro
Comisia Europeană a făcut 10 recomandări României în ceea ce privește domeniul energetic, potrivit planului național integrat privind energia și clima al României pentru perioada 2021-2030, publicat pe 18 iunie. Printre altele, Comisia Europeană recomandă creșterea până la cel puțin 34% a ponderii energiei din surse regenerabile, până în 2030. Aceasta în condițiile în care România a propus o pondere de doar 27,9% în consumul final brut de energie.
Trafic online
Foto: Pixabay

VIDEO Ultimul update de algoritm Google: Ce se întâmplă în spatele unei actualizări și ce trebuie să facă antreprenorii

de Adi Iacob HotNews.ro
O serie recentă de actualizări ale algoritmului Google au influențat, dramatic pentru unele site-uri, afișările din pagina cu rezultatele căutărilor - așa numita SERP. Unele ar fi înregistrat pierderi masive de vizibilitate și, implicit, de trafic, în timp ce altele ar fi câștigat. Răzvan Gavrilas, fondator al unei agenții de SEO și dezvoltatorul unui tool de monitorizare a industriei, a explicat pentru StartupCafe ce se întâmplă în spatele unei astfel de actualizări, dar și ce trebuie să aibă antreprenorii în vedere.
UiPath
Foto: Hotnews

BERD: Compania de tehnologie din România UiPath, cel mai interesant exemplu de investiție

de CZ HotNews.ro
Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), prin intermediul a 15 fonduri de capital de risc, a investit în circa 170 de firme din Europa Centrală, iar „cel mai interesant exemplu a fost succesul extraordinar al companiei de tehnologie din România UiPath”, a declarat Jurgen Rigterink, prim-vicepreședinte al BERD, recent, la un formul la Londra.
bucatarie restaurant
Foto: Max Pixel

Antreprenorii români se plâng în continuare de lipsa forței de muncă. Proprietar Calif: 20% dintre angajați sunt din Nepal

de Raluca Abrihan HotNews.ro
Din cei 250 de angajați ai lanțului de restaurante Calif și Condimntal, 50 sunt din Nepal, spune fondatorul afacerii, Radu Tănase. Cum văd antreprenorii români din domeniul alimentar problema lipsei de personal și ce spun despre angajații străini.
Uber
Foto: Flickr

Uber amenință că se retrage din Austria dacă va fi adoptată o nouă lege prin care compania nu-și va mai putea stabili singură prețurile

de Vlad Barza HotNews.ro
Uber amenință că s-ar putea retrage din Austria dacă o lege care o va obliga la aceleași reglementări de preț precum taxi-urile va fi adoptată, scrie Reuters. Uber are probleme în multe țări europene și a fost pentru puțin timp interzisă și în Austria, putând să continuie doar după ce a făcut o serie de concesii.
Computer
Foto: Pixabay

Lista: Cele 8 firme IT cu capital românesc care vor crea 1.000 de joburi în SUA (minister)

de CZ HotNews.ro
Opte firme IT cu capital românesc se vor extinde în SUA, unde vor crea peste 1.000 de locuri de muncă, a afirmat, marți, Ministerul pentru Mediul de Afaceri, care a inclus pe listă și startup-ul UiPath, fondat la București, dar care are sediul central la New York, de ani buni.
DIGI si Ericsson testeaza 5G in Bucuresti
Foto: RCS-RDS

Încă un operator introduce tehnologia 5G în România: RCS&RDS și Ericsson vor arăta noile viteze de internet în București

de Adrian Vasilache HotNews.ro
Încă un mare operator de comunicații mobile pregătește lansarea serviciilor 5G în București. După ce Vodafone și-a lansat luna trecută rețeaua 5G în Capitală, folosind echipamentele chinezilor de la Huawei, RCS&RDS a anunțat marți că săptămâna viitoare va testa tehnologia 5G live în cea mai aglomerată zonă a Capitalei - Centrul vechi, împreună cu producătorul suedez de rețele telecom Ericsson.
Fondatorii platformei online
Foto: Hotnews

„Tinder” românesc pentru proprietari de apartamente și chiriași

de CZ HotNews.ro
O platformă online românească de anunțuri pentru închirierea locuințelor, deschisă anul trecut de o româncă și un norvegian, introduce un sistem de potrivire a chiriașilor cu proprietarii, pe baza unor criterii amănunțite, pentru ca ambele părți să facă alegeri mai bune.
Mario Draghi (foto arhiva)
Foto: Agerpres/Xinhua

BCE evocă reducerea dobânzilor de intervenție / Donald Trump: Un avantaj nedrept pentru a concura cu Statele Unite

de R.M. HotNews.ro
Banca Centrală Europeană ar putea să revină la reducerea dobânzilor de intervenție, după trei ani de stagnare, a declarat marți președintele instituției, Mario Draghi, atrâgând imediat replici dure din partea președintelui american Donald Trump, scrie AFP.
Tren din China
Foto: China Railways

China restructurează și redenumește uriașa companie națională de căi ferate

de Vlad Barza HotNews.ro
China a anunțat că a redenumit și că va restructura compania națională de căi ferate pentru a o face să funcționeze mult mai sincronizat cu legile pieței, scrie Reuters. China Railway Corporation (CRC) este noul nume al companiei ce are aproximativ două milioane de angajați.
fFacebook Libra
Foto: Facebook

Facebook lansează criptomoneda Libra și a lansat o nouă divizie în domeniu: Calibra

de Vlad Barza HotNews.ro
Facebook, rețeaua cu peste două miliarde de utilizatori, a anunțat intrarea în domeniul criptomonedelor prin intermediul Libra, o monedă care va putea fi folosită din 2020 în aplicații precum Messenger și WhatsApp, dar și ca aplicație de sine stătătoare. Compania spune că Libra va putea fi folosită pentru a cumpăra diverse lucruri, dar și pentru a trimite bani la fel de ușor precum trimiterea unui mesaj.
Renault Zoe
Foto: Renault

Renault a prezentat a doua generație a mașinii electrice Zoe, cu o autonomie maximă de 390 km

de Vlad Barza HotNews.ro
Renault a prezentat a doua generație a mașinii electrice Zoe, cel mai vândut model 100% electric al mărcii, noul Zoe având o baterie mai mare și autonomie crescută cu 20%. În primul trimestru al anului Zoe a fost al doilea cel mai vândut model electric în Europa, după Tesla Model 3. BMW i3, Nissan Leaf și Volkswagen e-Golf sunt alte modele care se vând bine.
Lucrător construcții
Foto: Pixabay

Firmele din România suportă cea mai bruscă majorare a costurilor cu lucrătorii, din UE. Salariul în construcții

de CZ HotNews.ro
Firmele din România suportă în continuare cele mai mari creșteri procentuale ale costurilor cu forța de muncă, inclusiv cu salariile, comparativ cu situația din toată Uniunea Europeană, relevă datele Eurostat publicate luni. În ciuda creșterilor salariale din mediul privat, tot sectorul bugetar a are cea mai bruscă majorare de salarii în România. Atenție, vorbim despre creșterea procentuală a salariilor, pentru că în cifre absolute lucrătorii români rămân tot printre ultimii în UE în privința banilor pe care îi primesc efectiv de la angajatori.
Drapelul nord-coreean
Foto: Wikimedia Commons

Armata de hackeri din Coreea de Nord aduce sute de milioane de dolari statului condus de Kim Jong Un

de Vlad Barza HotNews.ro
​Coreea de Nord a construit în ultimul deceniu o ”armată” de mii de hackeri care aduce statului valută forte în valoare de sute de milioane de dolari. Au testat diverse tactici pe Coreea de Sud, la fel cum Rusia a testat diverse ”arme cibernetice” pe Ucraina, iar veniturile aduse statului nord-coreean de divizia de hackeri sunt tot mai importante, în condițiile în care alte surse de venit se diminuează, scrie Financial Times.
ulei
Foto: Pixabay

Patru liceeni bucureșteni au făcut un container pentru colectarea uleiului uzat

de CZ HotNews.ro
Uleiul uzat, rămas de la prăjirea diverselor feluri de mâncare, este o o mare problemă pentru mediul înconjurător, iar patru liceeni din București încearcă să ajute la rezolvarea sa: au creat un container special pentru colectarea uleiului uzat pentru a fi transportat la centrele de reciclare, în siguranță.
Volkswagen e-Golf la #ElectricRomania
Foto: Ciprian Mihai

#ElectricRomânia, ziua 4: (Re)întâlnire cu regele e-Golf

de Adrian Mitrea 0-100.ro
Volkswagen e-Golf este un „all-rounder” foarte bun – o mașină proiectată obsesiv și rafinată până la cele mai mici detalii. Oferă tehnologii de top fără să „strige” acest lucru, asigură o rulare excepțională pe orice fel de drum, iar dacă nu știi la ce să te uiți ai putea să juri că ai de-a face cu un Golf ca oricare altul. Frumusețea acestei mașini-rege a segmentului compact constă fix în subtilitatea execuției. O abordare pe care unii o urăsc, dar cine a apucat să o cunoască vreun pic nu mai iese din „regatul Volkswagen”. Dar e-Golf are și minusuri, cu care de fapt voi începe acest articol despre ziua a patra a turului #ElectricRomânia.
Instalarea sinelor de cale ferata pe podul Crimeii
Foto: Ministerul Afacerilor Externe al Federatiei Ruse

Șinele de cale ferată au început să fie montate pe cel mai controversat pod al Europei

de Vlad Barza HotNews.ro
​Rușii au anunțat că au montat pe primul fir șinele de cale ferată pe podul de 19 km de peste strâmtoarea Kerci, podul care leagă Rusia de Crimeea, pod de 3 miliarde de euro deschis cu mare fast de Putin, anul trecut. Construcția podului a fost intens criticată de Ucraina și de oficialii UE, în timp ce rușii au prezentat-o ca fiind o mare realizare.
Facilitatile din constructii
Foto: Pixabay

Proiectul așteptat de modificare a OUG 114 care n-a văzut, încă, lumina Monitorului oficial. Piața încă este distorsionată pe zona construcțiilor

de Florin Barbuta HotNews.ro
​Pe data de 23 mai Guvernul a anunțat public că a adoptat un proiect care aduce clarificări importante pe zona construcțiilor. Era, de fapt, un document care ar fi rezolvat problemele create de Ordonanța lăcomiei. De jumătate de an companiile de pe piața construcțiilor cer modificarea legislației din cauza distorsiunilor produse de OUG 114 (Ordonanța lăcomiei). Acele prevederi au fost făcute pentru un grup de firme care s-au întâlnit cu reprezentanții Guvernului, așa că restul pieței nu s-a putut bucura de facilități: adică neplata contribuției la Pilonul II pentru angajați, scutire la impozitul pe venit și la sănătate pentru salariile între 3.000 – 30.000 lei.
Transport in Varsovia
Foto: SKM Warszawa
Material susținut de Grampet Group

Cu trenul către serviciu și avantajele S-Bahn - De ce în România nu funcționează un model care în alte țări europene este un succes

de Vlad Barza HotNews.ro
Sâmbătă, 15 Iun 2019 Economie | Industrie Feroviara
În multe țări europene trenul este un mijloc excelent de deplasare în interiorul unui oraș sau dintr-un oraș mare în localitățile mici din jur, unde lucrează mii de oameni. La noi trenul este adesea folosit pe distanțe medii și lungi, dar durata călătoriei este mare și problemele abundă. Trenul este și în România folosit de mii de oameni ca mijloc de transport pentru a merge la serviciu, dar din mai multe motive acest lucru este complicat. În articol puteți citi despre cum alte țări au reușit să aducă trenul în oraș și să-l integreze cu metroul, tramvaiele și autobuzele.
Vehicule electrice in Bucuresti
Foto: Hotnews

​VIDEO INTERVIU Codul Rutier, depășit de tehnologie: vehiculele electrice nu sunt reglementate/ ”Nici noi nu știm pe unde trebuie să mergem: ori pe carosabil, ori pe trotuar”/ Trotineta electrică, mai eficientă decât mașina în orașele aglomerate

de Daniela Mihai HotNews.ro
Sâmbătă, 15 Iun 2019 Economie | Auto
Trotineta electrică poate fi, într-un oraș aglomerat, mult mai eficientă decât mașina. Sunt mulți români care folosesc vehiculele electrice - unii le închiriază, alții le cumpără. Sunt dispozitive de deplasare utile, dar și periculoase, uneori. ”Imi eficientizează timpul, este un mijloc de deplasare necesar. Merg pe trotuar, nu mă simt în siguranță pe carosabil” – spune Dan Rotaru, posesorul unui monociclu electric. ”Dincolo de adrenalină, trotineta electrică mă ajută enorm. Gropile și denivelările în astfalt sunt riscuri pe care ni le asumăm zilnic” – completează Dan Adrian Drăgan, fondatorul comunității de vehicule electrice. În România, Codul Rutier nu a ținut pasul cu tehnologia, iar astfel de dispozitive nu sunt reglementate prin lege.
Paxino
Foto: Hotnews

Un secretar de stat de la Fonduri UE, care lucra în administrație de pe vremea lui Ceaușescu, a fost eliberat din funcție vineri

de Claudiu Zamfir HotNews.ro
Vineri, 14 Iun 2019 Economie | EuROfonduri
Premierul Viorica Dăncilă l-a schimbat luni din funcția de secretar de stat în Ministerul Fondurilor Europene pe Dan Paxino, un diplomat care a lucrat în comerțul exterior de pe vremea comunismului. Dan Paxino fusese numit în august 2017 secretar de stat la Fonduri Europene, de către premierul de atunci, Mihai Tudose. Anterior, Paxino a obtinut gradul diplomatic de ministru-consilier in Ministerul de Externe si apoi pe cel de ministru plenipotențiar. Premierul Viorica Dăncilă l-a schimbat luni din funcția de secretar de stat de la Ministerul Fondurilor Europene pe Dan Paxino, un diplomat care a lucrat în comerțul exterior de pe vremea comunismului.
Renault ZOE Z.E. la #ElectricRomania
Foto: Hotnews

#ElectricRomânia, ziua 3: Ziua cea mai lungă, consumul cel mai mic

de Adrian Mitrea 0-100.ro
A treia zi din #ElectricRomânia m-a găsit tot la volanul lui Renault ZOE Z.E. fiindcă în ziua a doua am parcurs prea puțini kilometri. Așa că fiecare dintre noi și-a păstrat mașina. De data aceasta, în ziua a treia, avem de parcurs circa 330 de kilometri, pe ruta Iași – Piatra Neamț – Târgu Mureș. În ziua care părea cea mai „de speriat”, viața cu micul ZOE Z.E. a fost frumoasă, iar la final de etapă am terminat cu un consum mediu de 13,1 kWh/100 km, ceea ce corespunde unei autonomii reale de 312 km (dacă aș fi continuat să rulez în continuare în același stil). Este cel mai mic consum pe care l-am avut vreodată cu un Renault ZOE Z.E.
Uber
Foto: Stirile ProTV

Cine poate fi șofer Uber și Bolt, ce riscă șoferii și ce se schimbă dacă se adoptă OUG pentru transport alternativ

de Raluca Abrihan HotNews.ro
Vineri, 14 Iun 2019 Economie | IT
Companiile de ridesharing precum Uber și Bolt sunt în căutare de șoferi, potrivit anunțurilor de pe site-urile lor și de pe alte site-uri de recrutare. Ce condiții trebuie să îndeplinească, în prezent, cei care vor să devină șoferi parteneri Uber și Bolt, ce riscă potrivit legislației în vigoare și ce s-ar schimba dacă Guvernul ar adopta ordonanța pentru transportul alternativ.
In Gara de Nord
Foto: Hotnews

Ministrul Transporturilor promite o mică modernizare la Gara de Nord înainte de Euro 2020 și una ”de amploare” mai încolo

de Vlad Barza HotNews.ro
Ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, a declarat, vineri, în timpul unei vizite în județul Arad, că lucrări de modernizare a Gării de Nord din București vor fi executate înainte de începerea Campionatului European de Fotbal de anul viitor, iar ulterior obiectivul va fi supus unor lucrări mai ample, scrie Agerpres. Despre planuri mari de modernizare pentru Gara de Nord se vorbește de peste un deceniu, iar cele mai radicale proiecte se referă la mutarea gării, dar nu sunt chiar fezabile fiindcă ar costa peste un miliard de euro.
Renault ZOE Z.E. la #ElectricRomania
Foto: Ciprian Mihai

#ElectricRomânia, ziua 2: Regăsire cu Renault ZOE Z.E. și întâlnire cu un cititor care are Jaguar I-PACE și BMW i3

de Adrian Mitrea 0-100.ro
Am condus ZOE Z.E. pentru prima dată chiar la începuturile modelului, în 2013. Mașina a evoluat constant de atunci, iar acum, în turul #ElectricRomânia, m-am regăsit pentru a nu știu câta oară cu ea. Am în continuare lucruri noi să-ți spun despre ZOE. Pe lângă informațiile despre mașină, în acest articol îți scriu despre oameni și locuri. Spre exemplu, Adrian Damoc, un cititor fidel din Roman, a vrut să iasă în întâmpinarea caravanei și să ne salute. „BMW i3 m-a făcut să cumpăr a doua mașină electrică a familiei, Jaguar I-PACE”, a mărturisit Adrian. El este exemplul perfect al clientului de mașină nouă care aduce schimbarea. Chiar și într-un oraș mic cum este Roman. Detalii, în articol.
Huawei Mate X
Foto: Captura YouTube

Huawei amână cu trei luni lansarea telefonului pliabil de 2.600 de dolari

de Vlad Barza HotNews.ro
Vineri, 14 Iun 2019 Economie | Gadget
Huawei anunță că Mate X, telefonul pliabil anunțat în februarie, nu va ajunge luna aceasta la primii clienți, ci în septembrie. Compania spune că de vină nu sunt interdicțiile impuse de Trump, ci explică faptul că trebuie să facă mai multe teste cu telefonul. Reamintim că modelul concurent, Samsung Galaxy Fold, a avut mari probleme cu review-uri și nu se știe când va fi lansat.
Mugur Isarescu, guvernatorul BNR
Foto: Hotnews

Isărescu a plecat joi la întâlnirea Comisiei Trilaterale de la Paris

de DP HotNews.ro
Vineri, 14 Iun 2019 Economie | Finanțe & Bănci
Guvernatorul BNR ​Mugur Isărescu s-a deplasat joi la Paris pentru a participa la întâlnirea Comisiei Trilaterale, care are loc în perioada 14-16 iunie la Paris. Isărescu este și membru al comitetului executiv al Trilateralei (vezi aici lista membrilor). Trilaterala, considerată drept una dintre cele mai discrete și influente societăți de lobby, a fost înființată în 1973 la inițiativa liderilor grupului Bilderberg și Consiliului pentru Relatii Externe din SUA, calitatea de membru dobândindu-se prin invitație. Reamintim că în octombrie 2013 una dintre reuniunile Grupului Bilderberg a avut loc la București, în prezența șefului acestui grup, vicontele Etienne Davignon. Din România mai fac parte din Trilaterală Liviu Tudor (proprietarul Genesis Property) și Radu Răsvan, CEO-ul UniCredit Bank.
producatori de îngheţată
Foto: Hotnews

INFOGRAFIC Românii au cumpărat înghețată de peste 600 milioane lei, anul trecut. TOPUL producătorilor din România

de Raluca Abrihan HotNews.ro
Numărul firmelor care produc înghețată în România s-a dublat din 2010 până în prezent, de la 99 la 204 firme în 2017. În 2018, an pentru care nu există încă toate datele finale, numărul firmelor pare să fi trecut de 210, iar specialiștii unei firme de consultanță estimează vânzări pentru piața românească de peste 600 de milioane de lei.
Nissan LEAF la #ElectricRomania
Foto: Ciprian Mihai

#ElectricRomânia, ziua 1: Concluzii amestecate la primul contact cu Nissan LEAF

de Adrian Mitrea 0-100.ro
Este prima dată când conduc a doua generație Nissan LEAF. Primele mele concluzii sunt amestecate: pe cât de mult strălucește la unele capitole, pe atât de mult dezamăgește la altele. Explic imediat. Nissan LEAF a fost, în 2018, cea mai bine vândută mașină electrică din Europa și are șanse mari să rămână lider de piață și în acest an fiindcă este disponibilă în tot mai multe țări, inclusiv în România. Atâția clienți nu pot greși, nu-i așa?
AIPERION
Foto: AIPERION

[P] Fortech și Core Capital lansează AIPERION, o companie de soluții financiare

de Smile Media
Dezvoltatorul de software cu capital 100% românesc, Fortech anunță lansarea unui parteneriat strategic cu o firma de consultanță în servicii financiare din SUA, CoreCapital Management. Cele două entități își unesc forțele sub umbrela AIPERION pentru a le oferi investitorilor un portofoliu de soluții financiare integrate, bazate pe inteligența artificială.
Masini in Bucuresti
Foto: Hotnews

Hotărârea de alocare a 650 milioane lei pentru restituirea taxei auto, în Monitorul Oficial

de F.B. HotNews.ro
Bugetul Ministerului Mediului pe anul 2018 a fost suplimentat cu 650 milioane lei pentru restituirea taxei auto, reiese din Hotărârea publicată, vineri, în Monitorul Oficial. Proiectul a fost adoptat miercuri de Guvern, iar HotNews.ro a scris aici.
Criptomoneda Facebook
Foto: Pixabay

Uber, MasterCard, Visa și alte companii susțin proiectul 'secret' al Facebook pentru blockchain

de Raluca Abrihan HotNews.ro
Facebook a convins mai multe companii precum Uber, MasterCard, Visa sau Booking.com să se alăture proiectului său pe blockchain și să investească câteva milioane de dolari în acest proiect, pe care rețeaua de socializare l-a ținut secret, dar la care se știe că lucrează o echipă mare de IT-iști pentru a-l lansa cât mai curând.

Ministerul Finanțelor și-a propus să finalizeze proiectul privind casele de marcat electronice până la sfârșitul anului

de DP HotNews.ro
Ministerul Finanțelor și-a propus ca, până la finele anului, să finalizeze proiectul privind implementarea caselor de marcat electronice cu care sunt echipați operatorii economici, a declarat, vineri, Daniel Vâlcu, director în Ministerul Finanțelor, potrivit Agerpres. El a participat la conferința organizată de Reprezentanța Comisiei Europene privind prezentarea publică a recomandărilor specifice pentru România din cadrul Semestrului European 2019.
Inteligenta artificiala
Foto: Captura YouTube - Thoughty2

Cursa globală pentru inteligență artificială: De ce se tem companiile

de RA HotNews.ro
Directorii executivi și liderii americani de companii (85%) se arată optimiști în privința succesului adoptării inteligenței artificiale (AI) în companiile lor. Plănuiesc investiții din ce în ce mai mari și au încredere în această tehnologie, arată un studiu EY derulat în rândul a 500 de directori executivi seniori din Statele Unite ale Americii. 87% dintre aceștia au declarat că organizația lor va investi în inițiative AI în acest an.
Comisia Europeana
Foto: Hotnews

Grilo(CE): Aplicarea politicii fiscale în România nu respectă regulile naționale

de DP HotNews.ro
Comisia Europeană este îngrijorată cu privire la evoluția economică a României și au fost situații când autoritățile de la București nu au respectat prevederi legislative din propria țară, consideră Isabel Grilo, director al Direcției Generale pentru Afaceri Economice și Fiscale din cadrul Comisiei Europene, scrie Agerpres.
Podul de la Gradistea in 2005
Foto: AGERPRES

Grădiștea - Noi promisiuni că podul feroviar prăbușit acum 14 ani va fi refăcut

de Vlad Barza HotNews.ro
Podul feroviar de peste Argeș, de lângă localitatea Grădiștea, s-a prăbușit din cauza unor inundații în 2005 și de atunci drumul dintre București și Giurgiu necesită un ocol prin Videle pentru cei care aleg trenul. Acum, oficiali ai CFR promit din nou că podul va fi refăcut și că documentația de execuție este în fază de aprobare în sistemul de achiziții publice. Primul studiu de fezabilitate a fost realizat acum 11 ani, podul însă, nu.
Imagine de la conferinta de vineri
Foto: Hotnews

Jakab, reprezentanța Comisiei Europene: Ajustarea deficitului structural e amânată pentru 2021-2022. Aplicarea recomandărilor din 2018 a înregistrat progrese limitate. Guvernul continuă o politică fiscală prociclică

de DP HotNews.ro
”Comisia Europeană a încercat în fiecare an să ridice întrebarea cât de sustenabilă e creșterea economică pe care România a înregistrat-o în ultimii ani. Guvernul continuă o politică fiscală prociclică, iar deficitul bugetar a atins 3%. Măsurile de ajustare a deficitului structural sunt împinse pentru 2021-2022, iar investițiile în economie au prezentat o imagine mixtă, recomandările sunt includerea analizei necesarului de investiții în economie. Implementarea recomandărilor din 2018 a înregistrat progrese limitate, iar Comisia va încerca să sprijine Guvernul pentru realizarea de reforme structurale”, a spus vineri Istvan Iakab, consilier economic în cadrul Reprezentanței Comisiei Europene la conferința Semestrul european: Lansarea recomandărilor specifice de țară pentru România". Reamintim că CE a publicat recomandările specifice săptămâna trecută.
Lucian Anghel, presedinte BVB
Foto: AGERPRES

Președintele BVB roagă străinii să cheltuiască cât mai mulți bani în țară pentru a reduce deficitul de cont curent

de F.B. HotNews.ro
Vineri are loc un eveniment organizat de Bursa de Valori București (BVB) împreună cu Federation of European and Asian Stock Exchanges (FEAS). La conferință sunt prezenți mulți investitori străini și reprezentanți ai burselor din Asia și Europa. La finalul discursului, președintele Bursei de Valori București, Lucian Anghel, i-a îndemnat pe cei prezenți să cheltuiască cât mai mulți bani în România pentru a echilibra balanța comercială și deficitul de cont curent. A spus acest lucru cel mai probabil făcând referire la datele publicate joi de BNR, care arată un deficit de cont curent foarte mare.
Intr-un centru de cercetare Huawei
Foto: Huawei

Huawei pregătește lansarea propriului sistem de operare, în caz că va fi nevoită să renunțe la Android

de Vlad Barza HotNews.ro
Huawei pregătește lansarea propriului sistem de operare, în condițiile în care s-ar putea să fie forțată să renunțe la Android, din cauza interdicțiilor impuse de SUA. Un director al companiei spune, citat de Reuters, că Huawei probabil va trebui să lanseze propriul sistem de operare și va începe procesul de a înregistra marca Hongmeng în cât mai multe țări.
Valentin Lazea
Foto: Hotnews

Lazea (BNR): 60% din capitalizarea bursieră este deținută de companiile financiare și de bănci

de F.B. HotNews.ro
Banca Națională a României (BNR) nu numai că a hrănit piața de capital românească în primii ani de existență, dar chiar a și găzduit bursa, a declarat Valentin Lazea, economist șef al Băncii Centrale, în cadrul ConFEAS: Financial Markets Beyond Technology.
Game Builder
Foto: Google Blog

A apărut un instrument Google de realizare de jocuri 3D, gratuit

de CZ HotNews.ro
Joi, 13 Iun 2019 Economie | IT
Gamerii vor putea să-și facă singuri propriile jocuri 3D fără să fie nevoie să cunoască programare pe computer, cu ajutorul Game Builder, un nou instrument construit de compania Google, disponibil gratuit pe internet.
Corporate report
Foto: pixabay.com

​​Corporate Report: Streaming TV – epoca „Vestului sălbatic” se apropie de sfârșit în America

de A.Th.C. HotNews.ro
Pe măsură ce încep să apară tot mai multe detalii despre serviciile pe bază de abonament ale fiecaruia dintre giganții media corporatiști din America, ceva devine tot mai clar: ultimul deceniu a fost epoca vestului sălbatic a televiziunii online-streaming, o vreme în care puteai vedea mii de ore de conținut de la fiecare studio pentru o fracțiune din prețul abonamentului la cablu. Dar acum, „tăietorii de cablu” vor avea nevoie de mai multe abonamente pentru a vedea filmele și spectacolele favorite, iar acestea vor costa cam tot atât cât factura afurisitului de cablu.
Facebook cumpără Meesho
Foto: Hotnews

Facebook investește într-un marketplace care pune în legătură prin aplicații de socializare, vânzătorii și cumpărătorii

de Raluca Abrihan HotNews.ro
Joi, 13 Iun 2019 Economie | IT
Facebook a investit o sumă importantă în startup-ul indian Meesho, un marketplace care pune în legătură vânzătorii și potențialii cumpărători prin intermediul unor aplicații de socializare precum WhatsApp. Înainte de această finanțare, startup-ul a obținut investiții totale de 65 milioane de dolari.
Frauda prin SMS - ANAF
Foto: ANAF

ANAF anunță posibile fraude prin SMS

de F.B. HotNews.ro
Agenția Națională de Administrare Fiscală informează contribuabilii asupra unei posibile fraude care se petrece zilele acestea, precizând că persoanele fizice recepionează sms-uri sau email-uri, în care sunt informați că pot primi bani de la ANAF.
Racordare mai ieftina
Foto: Adevarul

Consiliul Concurenței: Racordarea la energia electrică poate fi mai ieftină, dacă beneficiarul își alege singur prestatorul lucrărilor

de CP HotNews.ro
Joi, 13 Iun 2019 Economie | Energie
Cei care își aleg singuri firma care să le realizeze lucrările de racordare la rețeaua electrică plătesc mai puțin pentru aceste servicii, în comparație cu cei care acceptă tariful inițial propus de operatorul de distribuție, este una dintre concluziile analizei preliminare derulate de Consiliul Concurenței pe această piață.
Declaratia unica
Foto: Hotnews

Declarația Unica 2019: Răspunsuri ANAF pentru PFA, dividende, agricultură

de CZ HotNews.ro
Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a dat câteva explicații privind depunerea declarației unice privind impozitul pe veniturile estimate sau pe norma de venit și contribuțiile sociale datorate în anul 2019. Persoanele fizice autorizate (PFA), cei cu venituri din dividende și cei cu activități agricole s-au numărat printre contribuabilii care au primit răspunsuri.
Banca Nationala a Romaniei BNR
Foto: Hotnews

La schimbul de bunuri cu străinătatea, România a ieșit pe minus cu aproape 5 miliarde de euro în primele 4 luni

de DP HotNews.ro
Circa 5 miliarde de euro reprezintă deficitul balanței bunurilor, comunicat joi de Banca Națională. Această balanță a bunurilor reflectă valoarea tuturor bunurilor mobile care fac obiectul schimburilor dintre rezidenți și nerezidenți, indiferent dacă bunurile trec sau nu frontiera țării ( de pildă achiziția de terenuri în România de către străini). Spre deosebire de statistica comerțului internațional cu bunuri elaborată de INS, întrucât nu are loc schimbul de proprietate asupra bunului, în balanța de plăți nu sunt înregistrate bunurile pentru prelucrare în România, respectiv bunurile pentru prelucrare în străinătate.
Una dintre concluziile studiului
Foto: Kaspersky

Hrană în schimbul asistenței - Un sfert dintre românii care își ajută rudele mai în vârstă în probleme de tehnologie sunt recompensați cu mâncare gătită - studiu

de Vlad Barza HotNews.ro
Joi, 13 Iun 2019 Economie | IT
Un studiu global Kaspersky a constatat că mai mult de o treime (35%) dintre persoanele de peste 55 de ani ar avea dificultăți cu provocările de zi cu zi ale tehnologiei, dacă nu ar avea sprijinul copiilor lor. În România, procentul celor care admit acest lucru este sub media europeană, de 23%, iar cei care își ajută rudele mai în vârstă sunt recompensați cel mai adesea cu o vorbă bună, dar și cu mâncare gătită. Sondajul online a fost realizat pe un eșantion de 11.000 de utilizatori din 13 țări, printre care și România, având cote reprezentative la nivel național pentru fiecare categorie de sex, vârstă și regiune.
Plati intarziate in business
Foto: Pixabay

De ce unele firme nu plătesc la timp facturile către parteneri

de F.B. HotNews.ro
Deși România înregistrează creștere economică mare, unele firme consideră, totuși, că se află în recesiune. Conform studiului European Payment Report, realizat de Intrum, 19% dintre companiile chestionate consideră că ne aflăm deja în recesiune. De asemenea, 28% consideră că România va intra în recesiune în termen de un an, 20% că în 2 ani, 12% - în 3-5 ani, iar restul nu cred că va exista în viitorul apropiat sau nu știu.
Netograf
Foto: ANCOM

Netograf.ro - O armă în folosul abonaților nemulțumiți de calitatea internetului, dezvoltată de o firmă cu probleme penale

de Adrian Vasilache HotNews.ro
Joi, 13 Iun 2019 Economie | Telecom
Aplicația oficială de măsurare a calității conexiunilor de internet din România, Netograf.ro, a fost îmbunătățită, iar abonații nemulțumiți de vitezele de internet pot folosi măsurătorile pentru a cere remedii furnizorilor de internet atunci când parametrii din contract nu sunt respectați. "Am vrut să creăm un instrument de testare independent, o armă pentru utilizatori în relația asimetrică cu furnizorii de internet. Dacă furnizorii nu oferă remedii, putem interveni noi'", spune Eduard Lovin, vicepreședinte al ANCOM. Vezi în articol noile funcționalități ale Netograf.ro, cât au costat și ce probleme penale are firma care le-a dezvoltat.
sailo.com
Foto: Hotnews

Grupul Neogen investește într-un marketplace prin care se pot închiria ambarcațiuni din peste 100 de țări

de Raluca Abrihan HotNews.ro
Joi, 13 Iun 2019 Economie | IT
Grupul Neogen (Bestjobs, Zumzi), controlat de omul de afaceri Călin Fusu, a achiziționat 9,4% din acțiunile Sailo.com, un marketplace prin care se pot închiria ambarcațiuni din peste 100 de țări din America de Nord, America de Sud, Europa și Asia. Capitalizarea post investiție se ridică la 9 milioane de dolari.
Numarul pensionarilor activi creste
Foto: sxc.hu

Avem 5,1 milioane de pensionari, ne transmite Statistica. O parte dintre ei preferă însă să își prelungească viața activă

de DP HotNews.ro
La cei 68 de ani ai lui, nea Vasile e taximetrist. S-a angajat ca să-și susțină băiatul, care a rămas fără serviciu și are și un copil de crescut. Vasile e unul din cei peste 15.000 de pensionari care au preferat să-și prelungească viața activă. În 2010, erau 3000 de pensionari care reveniseră în câmpul muncii. Azi, doar cei din orașe au depășit 15.000. Dacă îi adunăm și pe cei de la țară, mai adăugăm alți peste 7.000 de pensionari. Statistica tocmai ce-a transmis joi numărul mediu al pensionarilor și pensia medie lunară.
GfK anticipează pentru acest an cea mai mare creștere din UE pentru pentru magazinele de retail din România
Foto: sxc.hu

Magazinele de retail din Europa: Cea mai mare creștere 2019 în România și Lituania (studiu GfK)

de DP HotNews.ro
GfK anticipează o creștere a cifrei de afaceri de 2% pentru magazinele de retail din cele 27 de țări ale UE analizate (mai puțin Marea Britanie) în 2019. Cele mai mari rate de creștere este așteptat să le aibă România (7%) și Lituania (aproape 6%), potrivit celei mai recente analize GfK asupra pieței de retail europene, disponibilă aici.
Majoritatea consumatorilor europeni sunt în prezent împărțiți între forțe opuse. Pe de o parte, este incertitudinea legată de Brexit, conflictele comerciale și perspective de creștere mai slabe pe piețele de export importante. Dar, pe de altă parte, Europa are o piață solidă a forței de muncă, creșteri salariale mai mari și prețuri moderate la combustibili.
Telegram
Foto: telegram.org

Telegram a detectat un atac cibernetic de proporții în timpul demonstrațiilor din Hong Kong

de Vlad Barza HotNews.ro
Joi, 13 Iun 2019 Economie | IT
Pavel Durov, creatorul aplicației de mesagerie Telegram, spune că a avut loc un atac cibernetic de proporții asupra serverelor companiei în timpui protestelor din Hong Kong, toate datele arătând că sursa este China, scrie Bloomberg. În Hong Kong sunt proteste intense din cauza faptului că este o regiune cu statut special, iar chinezii vor să impună o lege prin care disidenții să poată fi expulzați pe continent.
Sediul ANAF
Foto: AGERPRES

Ce trebuie să știe cei care au depus Declarația unică în 2018 și vor bonificațiile promise de Finanțe și ANAF

de F.B. HotNews.ro
Miercuri, 12 Iun 2019 Economie | Finanțe & Bănci
Mihaela Triculescu nu mai este șefa ANAF, de pe 3 iunie, dar ordine semnate de aceasta continuă să apară în Monitorul oficial. Și săptămâna trecută au fost câteva, iar acum a fost publicat unul important. Este vorba despre procedura de acordare a bonificațiilor pentru depunerea prin mijloace electronice de transmitere la distanța în anul 2018 a declarației unice privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice, precum ș pentru plata cu anticipație a obligațiilor fiscale declarate în anul 2018 prin declația unică.
Lucrari la mine
Foto: Ministerul Economiei

Ministerul Economiei: În premieră după 1989, a fost redeschisă activitatea minieră de la Jolotca/ Compania Radioactiv Mineral Măgurele a solicitat intrarea în Alianța Europeană a Bateriilor

de CP HotNews.ro
Miercuri, 12 Iun 2019 Economie | Companii
Ministerul Economiei susține că "s-a reușit, în premieră după 1989, redeschiderea activității miniere la un obiectiv închis și ecologizat: galeriile aferente perimetrului Jolotca, pentru minereuri rare, disperse și minereu polimetalic". Ministerul mai susține că o companie aflată în portofoliul său, Radioactiv Mineral Măgurele, a solicitat "formal și informal" intrarea în Alianța Europeană a Bateriilor.
Subiectele zilei in presa occidentala
Foto: sxc.hu

Financial report Premierul francez decretează urgența și promite rezultate palpabile. Semnalele care indică apropierea unei recesiuni în SUA se înmulțesc. Salvini: "Comisia Europeană este veche și de-legitimată, nu ne poate sancționa”

de Dan Popa HotNews.ro
Les Echos: Philippe decretează urgența și promite rezultate palpabile. ● Statele Unite: semnalele care indică apropierea unei recesiuni se înmulțesc. ● Financial Times: Pesimista autoevaluare a UE. ● The Guardian: Experimentul Cinci Stele ne-a dezamăgit. Italia are nevoie acum de o schimbare politică reală. ● La Stampa: Salvini: "Comisia Europeană este veche și de-legitimată, nu poate sancționa Italia"
Legume
Foto: Pixabay

75 de fermieri vor trece la producție BIO pentru un lanț de hipermarketuri

de CZ HotNews.ro
Miercuri, 12 Iun 2019 Economie | Agricultura
Peste 200 de fermieri români s-au înscris într-un program de trecere la agricultura BIO în primele 2 luni de la demararea acestuia, iar 75 dintre ei sunt eligibili să înceapă conversia, a anunțat miercuri un lanț de hipermarketuri, care derulează acest program.
Taxa auto
Foto: Stirile ProTV

Guvernul alocă încă 650 milioane de lei pentru restituirea taxei auto

de CP HotNews.ro
Miercuri, 12 Iun 2019 Economie | Finanțe & Bănci
Socotelile Guvernului nu s-au potrivit cu cele din târg, cel puțin în ceea ce privește restituirea taxei auto. Astfel, Guvernul a aprobat miercuri alocarea unei sume suplimentare, de 650 milioane de lei, din fondul de rezervă bugetară, pentru restituirea acestei taxe. În luna mai, au mai fost transferați 700 de milioane de lei cu acest scop.
Sediul ANCOM
Foto: Google Maps

Undă verde de la Guvern pentru o tranzacție imobiliară de 141,5 milioane de lei: Arbitrul telecom poate să-și cumpere un nou sediu

de Adrian Vasilache HotNews.ro
Miercuri, 12 Iun 2019 Economie | Telecom
Autoritatea națională de reglementare în comunicații (ANCOM) poate începe procedura de achiziție a unui imobil în care să-și mute sediul central în care stă acum cu chirie, proiect în valoare estimată la peste 141,5 milioane de lei (inclusiv TVA), a decis miercuri Guvernul. În imobilul actual, în care chiria lunară depășește 100.000 de euro, nu este spațiu suficient pentru activitatea celor 325 de angajați, se arată în nota de fundamentare a proiectului.
Techcelerator Batch 3
Foto: Hotnews

7 startup-uri românești primesc finanțări de câte 50.000 euro de la fondul de investiții GapMinder

de Raluca Abrihan HotNews.ro
Miercuri, 12 Iun 2019 Economie | IT
Techcelerator anunță cele 7 startup-uri tech din cea de-a treia rundă a programului de accelerare care beneficiază de programul de mentorat intensiv și de o primă rundă de investiții de 50.000 de euro/companie din partea GapMinder Venture Partners BV în schimbul unei cote de acțiuni din companie, urmate de convertible note (notă convertibilă) la scurt timp. Inițial, 185 de startup-uri și-au trimis proiectele spre evaluare din care 26 au fost preselectate.
Masina electrica
Foto: Pixabay

Guvernul a aprobat Memorandumul privind finanțarea instalării unor stații de încărcare a mașinilor electrice

de CP HotNews.ro
Miercuri, 12 Iun 2019 Economie | Energie
Guvernul a aprobat miercuri memorandumul privind schema de ajutor de stat, de 250 de milioane de lei, pentru instalarea acestor stații de încărcare, pe șoselele din România și în orașe. Ministerul Mediului estimează că în toamnă va fi lansată sesiunea de finanțare pentru acest nou program, potrivit unui comunicat de presă.
Uber Elevate
Foto: Hotnews

FOTO Cum arată noul concept de taxi aerian Uber și noul oraș pilot Uber Air

de Raluca Abrihan HotNews.ro
Miercuri, 12 Iun 2019 Economie | IT
Uber a dezvăluit noul concept de taxi aerian și a anunțat un nou oraș pilot Uber Air, alături de parteneriate care vor ajuta la lansarea primei rețele de aviație urbană. Testele de zbor vor începe din 2020, urmând ca activitatea comercială în acest sector să debuteze în 2023.
GDPR
Foto: Convert GDPR

Amendă GDPR: 250.000 Euro pentru aplicația La Liga din Spania

de CZ HotNews.ro
Miercuri, 12 Iun 2019 Economie | Consumator
Regulamentul General de Protecție a Datelor Personale, faimosul GDPR, mai face o „victimă”, după un an de la intrarea sa în vigoare: Liga Națională de Fotbal Profesionist din Spania a fost amendată cu 250.000 de euro pentru că ar fi spionat „microbiștii” prin aplicația sa de mobil cu scopul de a detecta barurile și terasele care proiectează meciuri fără să plătească un comision.
Top 2019 Brand Finance
Foto:

TOP Branduri românești 2019: Cât valorează mărcile Dacia, Banca Transilvania sau Dedeman

de Claudiu Zamfir HotNews.ro
Joi, 13 Iun 2019 Economie | Companii
Dacia este cel mai valoros brand românesc, Banca Transilvania conduce clasamentul pe România în rândul mărcilor bancare, iar Dedeman este cel mai valoros brand deținut 100% de români, potrivit topului BrandFinance 2019, publicat joi.
Magazin Gerovital Bacau
Foto: Hotnews

Firma românească de cosmetice Farmec lansează sistemul de francize. Cât costă și ce criterii trebuie să îndeplinească antreprenorii

de Raluca Abrihan HotNews.ro
Miercuri, 12 Iun 2019 Economie | Companii
Producătorul român de cosmetice, Farmec, lansează sistemul de franciză pentru magazinele Gerovital. “Ideal ar fi ca antreprenorul care face investiția să lucreze o perioadă în magazinul în care a investit”, spun reprezentanții companiei.
Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici
Foto: AGERPRES

Cine a vorbit, Teodorovici - ministrul de Finanțe sau Teodorovici - candidatul PSD la prezidențiale?

de Florin Barbuta HotNews.ro
Miercuri, 12 Iun 2019 Economie | Finanțe & Bănci
Eugen Teodorovici, actualul ministrul de Finanțe, a declarat în trecut că nu exclude ca într-o zi să candideze la prezidențiale. Astăzi, miercuri – 12 iunie, în cadrul unui eveniment organizat de DC News, la care au participat, printre alții, premierul Viorica Dăncilă și câțiva miniștri care s-au lăudat cu diferite lucruri pe care le-ar fi făcut, a fost prezent și Eugen Teodorovici. Față de discursurile pe care le are în general, acesta a fost diferit. Nu a fost discurs de ministru de Finanțe, el concentrâdu-se, de data aceasta, pe cum ar trebui să se facă treabă în administrație și pe criticarea președintelui, menționând cum trebuie să se comporte unul. Chiar a spus că noul președinte va avea o abordare constructivă.
Angajati
Foto: Stirile ProTV

Ce joburi cred românii că nu pot fi înlocuite niciodată de roboți

de Raluca Abrihan HotNews.ro
Miercuri, 12 Iun 2019 Economie | Cariere
Mai mult de jumătate dintre români cred că este posibil ca postul lor să fie înlocuit de roboți și automatizare mai devreme sau mai târziu. Există însă și meserii considerate sigure, ce nu pot fi automatizate, precum cea de preot, artist sau psiholog, dar și joburi pe care românii le-ar vrea înlocuite de roboți, cel de funcționar public fiind în topul preferințelor, arată datele unui studiu BestJobs.
Start-Up Nation
Foto: Banca Transilvania

Start-Up Nation 2018-2019: Cele 10 produse, servicii și facilități oferite de Banca Transilvania

de CZ HotNews.ro
Miercuri, 12 Iun 2019 Economie | EuROfonduri
Antreprenorii calificați la finanțarea de maximum 200.000 de lei de la stat în programul Start-Up Nation 2018-2019 pot accesa 10 produse bancare, servicii și facilități grupate într-un pachet special creat pentru ei de Banca Transilvania, parteneră în program, BT Start-Up Nation.
Logo CME
Foto: Hotnews

Site ceh, pe surse: Cine ar fi interesat să cumpere compania-mamă a Pro TV

de C.I. HotNews.ro
Miercuri, 12 Iun 2019 Economie | Media & Publicitate
Cel puțin două companii internaționale ar fi în discuții cu CME, compania-mamă a Pro TV, pentru a prelua operațiunile acesteia, scrie Paginademedia.ro, care citează site-ul CEETV, care citează la rândul său site-ul ceh Hlidaci.
Guvernul Dancila
Foto: Digi24.ro

Guvernul vrea să meargă din nou la CES pentru proiectul privind cele două pensii pentru primari

de F.B. HotNews.ro
Miercuri, 12 Iun 2019 Economie | Finanțe & Bănci
Guvernul vrea să meargă din nou la CES pentru proiectul privind cele două pensii pentru primari, au anunțat, miercuri, autoritățile, după ce au primit aviz negativ.
Niculae Badalau
Foto: Facebook - Niculae Badalau

Bădălău: Am redeschis 3 mine care au materiale rare pentru baterii

de F.B. HotNews.ro
Miercuri, 12 Iun 2019 Economie | Finanțe & Bănci
Ministerul Economiei a redeschis trei mine care vor pune România pe harta bateriilor, așa cum ne-a pus IT-ul, susține ministrul de resort, Niculae Bădălău, într-o conferință de presă.
Imagine de la conferinta de miercuri
Foto: Hotnews

Dăncilă: Pentru acest an am prevăzut peste 10 miliarde de euro pentru investiții publice

de DP HotNews.ro
Miercuri, 12 Iun 2019 Economie | Finanțe & Bănci
Pentru acest an am prevăzut peste 10 miliarde de euro pentru investiții publice, a declarat miercuri premierul Viorica Dăncilă, la conferința Upgrade România, organizată de DC News. În următorii doi ani, creșterea se va baza pe investiii în sectoarele strategice din economie, a mai arătat miercuri premierul. Premierul a ținut un discurs de circa 20 de minute, urmând ca la finalul întâlnirii să i se adreseze eventuale întrebări.

Combustibilii și cartofii au dus inflația la 4.1%, peste așteptările economiștilor

de DP HotNews.ro
Miercuri, 12 Iun 2019 Economie | Finanțe & Bănci
Combustibilii, cartofii dar și alte alimente au re-inflamat inflația care a urcat în mai la 4.1%, peste așteptările economiștilor. BNR are o țintă de inflație de 2.5% (=/- un punct procentual) iar în prognoza recentă, avansa o creștere a indicelui prețurilor de 3.9% pentru trimestrul al doilea din acest an.
Tren electric Stadler
Foto: Leo Express

Liniile ferate bune din Europa Centrală permit călătoria cu peste 100 km/h de la Praga până la granița dintre Polonia și Belarus

de Vlad Barza HotNews.ro
Miercuri, 12 Iun 2019 Economie | Industrie Feroviara
În timp ce la noi sunt trasee de sute de kilometri pe care viteza medie a trenurilor este de sub 60 km/h, investițiile realizate în ultimele două decenii în Cehia și Polonia permit viteze medii de 100 km/h pe distanțe mari. De exemplu, o companie cehă va lansa trenuri directe între Praga și Terespol, un oraș la granița polono-bielorusă, iar cei 960 km vor fi parcurși în sub 9 ore și jumătate. Terespol este un punct esențial pe harta feroviară a Europei, fiind unul dintre locurile unde mii de trenuri de marfă din China intră în UE în fiecare an.


Deep fake cu Mark Zuckerberg
Foto: Instagram

Un video trucat cu Mark Zuckerberg pune la încercare regulile stabilite chiar de Facebook și Instagram

de Vlad Barza HotNews.ro
Miercuri, 12 Iun 2019 Economie | IT
Un scurt video trucat în care Mark Zuckerberg apare spunând lucruri pe care nu le-a spus vreodată stârnește controverse pe Instagram. Doi artiști britanici au pus voce peste imagini cu un interviu real al lui Zuckerberg, iar Instagram nu a scos clipul. Acum două săptămâni un video deepfake cu Nancy Pelosi, care părea beată, nu a fost scos de Facebook, deși mulți au cerut asta. Controversa despre cum ar trebui rețelele sociale să trateze aceste clipuri persistă.
Actualul sediu al ANCOM
Foto: ANCOM

Tranzacție imobiliară de peste 141,5 milioane de lei: Arbitrul telecom vrea să-și schimbe sediul

de Adrian Vasilache HotNews.ro
Marți, 11 Iun 2019 Economie | Telecom
Autoritatea națională de reglementare în comunicații (ANCOM) vrea să-și schimbe sediul central prin achiziția unui imobil, valoarea estimată a proiectului fiind de 141,5 milioane de lei (inclusiv TVA), potrivit unui proiect care ar urma să fie aprobat miercuri de Guvern. Vezi în articol ce chirie plătește în prezent ANCOM în sediul central și ce schimbări sunt estimate prin această tranzacție.
  • UPDATE (miercuri, 12 iunie) Guvernul a aprobat proiectul ANCOM de achiziție a unui imobil pentru noul sediu.
Masina electrica la incarcat
Foto: Connected Energy

Guvernul pregătește o schemă de ajutor de stat, de 250 milioane lei, pentru instalarea unor stații de încărcare a mașinilor electrice

de CP HotNews.ro
Marți, 11 Iun 2019 Economie | Energie
Instalarea stațiilor de încărcare pentru vehicule electrice nu s-a dovedit a fi o activitate economică profitabilă, având în vedere că, la momentul de față, doar 1.200 de vehicule electrice sunt înmatriculate în România (conform Registrului Auto Român), se arată într-un document guvernamental. De aceea, Guvernul vrea să aprobe, în ședința de miercuri, un memorandum privind o schemă de sprijin de 250 de milioane de lei pentru instalarea acestor stații de încărcare, pe șoselele din România și în orașe. UPDATE Memorandumul a fost aprobat miercuri de Guvern.
Corporate report
Foto: pixabay.com

​​Corporate Report: Google a făcut anul trecut 4,7 miliarde de dolari din știri scrise de alții

de A.Th.C HotNews.ro
Miercuri, 12 Iun 2019 Economie | Finanțe & Bănci
4.700.000.000 de dolari. Este mai mult decât vânzările cumulate de bilete la ultimele două filme din seria „Avengers”. Este mai mult decât valorează oricare club profesionist din orice sport. Și este suma pe care a încasat-o Google din munca publicațiilor de știri în 2018 prin căutări și Google News, conform unui studiu prezentat luni de News Media Alliance.
protest sindicate
Foto: Facebook

Coaliția pentru Dezvoltarea României: Graba cu care Parlamentul dorește adoptarea legii dialogului social este nejustificată/ Proiectul instituie un dezechilibru major între partenerii sociali

de CP HotNews.ro
Marți, 11 Iun 2019 Economie | Companii
Coaliția pentru Dezvoltarea României (CDR) solicită Parlamentului să nu adopte legea dialogului social în grabă, fără o amplă consultare cu toate părțile implicate. Coaliția critică mai multe amendamente din lege, considerând că încalcă principiul Organizației Internaționale a Muncii referitor la negocierile colective voluntare. Unul dintre acestea se referă la posibilitatea declanșării unor greve în orice moment. Vezi și alte aspecte criticate de CDR.
Estimari abonamente 5G la nivel mondial
Foto: Ericsson

Raport Ericsson: Rețelele 5G ar putea acoperi 45% din populația lumii până la sfârșitul anului 2024

de Adrian Vasilache HotNews.ro
Marți, 11 Iun 2019 Economie | Telecom
Peste 10 milioane de abonamente 5G ar putea exista în întreaga lume până la sfârșitul anului 2019, iar acoperirea rețelelor 5G ar putea ajunge la 45% din populația lumii până la sfârșitul anului 2024, potrivit estimărilor Ericsson, unul dintre cei mai mari producători de rețele de comunicații mobile din lume. Se așteaptă ca pătrunderea abonamentelor 5G să fie cea mai rapidă în America de Nord (63%), pe locurile următoare situându-se Asia de Nord-Est (47%) și Europa (40%). Vezi în articol raportul integral.
Magazinul IKEA Pallady
Foto: IKEA

IKEA deschide pe 24 iunie al doilea magazin din țară

de Vlad Barza HotNews.ro
Marți, 11 Iun 2019 Economie | Companii
​IKEA, retailerul suedez de mobilă și decorațiuni interioare, anunță deschiderea magazinului Pallady pe data de 24 iunie 2019. IKEA Pallady va fi al doilea magazin al companiei în România și investiția este de aproximativ 90 milioane euro. Inițial magazinul ar fi trebuit deschis la final de 2018, dar au survenit o serie de amânări.
Top 10 branduri
Foto: BrandZ

TOP 2019: Cât valorează mărcile Amazon, Apple și Google

de CZ HotNews.ro
Marți, 11 Iun 2019 Economie | Companii
Cele mai valoroase 3 branduri din lume sunt din IT: Amazon (comerț online), Apple (gadgeturi și computere) și Google (internet și alte inovații IT). Topul BrandZ din 2019 al celor mai valoroase branduri listate la bursă a fost publicat marți de WPP și Kantar la Bursa de la New York...
Sedinta CES privind pensiile speciale pentru primari
Foto: Hotnews

Guvernul va pune populația să plătească două pensii pentru primari. Discuții aprinse în CES: Încercați să ne credeți proști!

de Florin Barbuta HotNews.ro
Marți, 11 Iun 2019 Economie | Finanțe & Bănci
Ați auzit de Codul administrativ? Marți, 11 iunie, a primit aviz negativ în Consiliul Economic și Social (CES). Avizul oricum nu contează, dacă e pozitiv sau negativ. Trebuie doar să fie. Este pur consultativ. Guvernul a adoptat multe proiecte în trecut și va mai adopta, cu aviz negativ de la CES.
Retea Transelectrica
Foto: Transelectrica.ro
 documente
(11 Iun 2019) OpenOfficeDocument, 36KB

Transelectrica spune că a demarat procedurile pentru dezvoltarea rețelei electrice în jurul Bucureștiului/ Pentru început a cerut un studiu

de CP HotNews.ro
Marți, 11 Iun 2019 Economie | Energie
Compania națională de transport a energiei a anunțat demararea procedurilor pentru închiderea inelului de 400 kV al Bucureștiului, prin construirea unei stații electrice de transformare noi în zona de nord-est a Capitalei, mai exact în zona localităților Otopeni, Tunari sau Voluntari. Deocamdată, se află doar în stadiul lansării unei licitații pentru un studiu de 143 mii lei. Vezi caietul de sarcini.
Eugen Teodorovici
Foto: Digi24.ro

Cum reacționează Teodorovici la acuzația că a cerut reducerea numărului de bugetari sau drepturi salariale: Dacă o cheltuială publică poate fi ajustată într-un mod logic, de ce să nu se facă acest lucru?

de CP HotNews.ro
Marți, 11 Iun 2019 Economie | Finanțe & Bănci
Ministrul Finanțelor Eugen Teodorovici susține că există bani la buget, până la sfârșitul anului, pentru plata pensiilor și salariilor, dar și pentru investiții. Pe de altă parte, a spus că "dacă o cheltuială publică poate fi ajustată într-un mod logic, de ce să nu se facă acest lucru?". Astfel a răspuns, marți, ministrul la acuzația potrivit căreia a cerut „reducerea numărului de angajați și/sau reducerea cuantumului unor drepturi salariale”.
Ionut Misa
Foto: Agerpres

Fostul ministru de Finanțe Ionuț Mișa a fost înlocuit și de la conducerea Direcției de Administrare a Marilor Contribuabili

de DP HotNews.ro
Marți, 11 Iun 2019 Economie | Finanțe & Bănci
Ionuț Mișa, fost ministru de Finanțe și apoi fost șef al ANAF a fost înlocuit de la Direcția de Administrare a Marilor Contribuabili, în locul său fiind adusă Laura - Nicoleta Nasta, fost adjunct la colectare persoane juridice în cadrul Administrației sector 1 a finanțelor publice București. Ionut Misa și-a început activitatea în cadrul Direcției Generale de Finanțe Publice Constanța, în funcția de șef al Serviciului de Îndrumare, Colectare Venituri.
Criptomonede
Foto: Pexels

Un nou malware atacă serverele firmelor pentru a minerii criptomonede. Prima victima: Oracle

de Adi Iacob HotNews.ro
Marți, 11 Iun 2019 Economie | IT
Cercetătorii din domeniul securității cibernetice au identificat un nou malware care folosește puterea de calcul a computerelor infectate pentru a obține criptomonede, pe care le trimit mai departe în portofelele electronice ale hackerilor. De data aceasta însă, malware-ul este construit în așa fel încât să poată fi instalat pe serverele de aplicații pentru firme și utilizează un truc inteligent pentru a rămâne ascuns. Malware-ul a revendicat deja prima victimă majoră: serverele Oracle.
Ferme urbane
Foto: Facebook

O afacere la modă: Ferme verticale în orașe

de CZ HotNews.ro
Marți, 11 Iun 2019 Economie | Consumator
Fermele verticale, montate în hipermarketuri, în birouri sau în apartamente, sunt o afacere tot mai la modă în Occident: marți, un startup german din acest domeniu a primit o finanțare de 100 de milioane de dolari pentru a dezvolta acest business.
ecommerce
Foto: pixabay.com

Furnizor de soluții eCommerce: Nu există viitor pentru companii fără datele clienților

de RA HotNews.ro
Marți, 11 Iun 2019 Economie | IT
Anticiparea comportamentului de consum al clienților a fost permanent una dintre marile provocări ale companiilor, în procesele de inovare, dezvoltare și de îmbunătățire. În prezent, capacitatea de a înțelege cât mai corect nevoile și așteptările clienților a devenit o prioritate și mai mare, care poate face diferența între a rămâne pe piață și a da faliment – cheia fiind interpretarea datelor colectate de companii în urma interacțiunii cu clienții, susțin specialiștii unui furnizor de soluții eCommerce.
Tehnologia 5G
Foto: EAI

Avertisment de la Arbitrul telecom: Dacă Guvernul nu abrogă rapid OUG 114, nu putem lansa licitația pentru servicii 5G în acest an

de Adrian Vasilache HotNews.ro
Marți, 11 Iun 2019 Economie | Telecom
Licitația pentru noile frecvențe prin care să se furnizeze servicii 5G nu poate fi organizată în actualele condiții prevăzute în controversata Ordonanță a lăcomiei, au avertizat marți cei doi vicepreședinți ai Autorității de reglementare în comunicații (ANCOM). "Trebuie să lansăm caietul de sarcini, în care să fie prețurile de pornire, care așa cum sunt în Ordonanța minune (n.a OUG 114/2018) nu sunt aplicabile sau sunt complet rupte de realitatea industriei, ajungându-se la prețuri de miliarde de euro", spune Eduard Lovin, vicepreședinte al ANCOM.
Google Art&Culture Romania
Foto: Hotnews

Noi colecții de artă românești pot fi admirate din întreaga lume pe Google Arts & Culture

de Raluca Abrihan HotNews.ro
Marți, 11 Iun 2019 Economie | IT
Google Arts & Culture lansează expozițiile de artă a 4 noi parteneri din România. Muzeul Național Cotroceni, Castelul Peleș, Complexul Muzeal Național Moldova din Iași și Asociația „Semne Cusute” și-au digitalizat colecțiile de artă și le-au publicat pe Arts & Culture, platforma Google care oferă acces la patrimoniul istoric și cultural din întreaga lume, prin intermediul internetului.
Telegram
Foto: Hotnews

După un ICO de 1,7 miliarde $, Telegram pune la vânzare criptomonedele sale pentru investitorii publici

de Adi Iacob HotNews.ro
Marți, 11 Iun 2019 Economie | IT
Aplicația de mesagerie Telegram, care a realizat cea mai populară ofertă inițială de monede (ICO) din istoria ICO-urilor, pune în sfârșit la vânzare tokenii pentru investitorii publici. Telegram a obținut anul trecut suma record de 1,7 miliarde de dolari prin intermediul unui ICO la care au putut participa doar investitorii acreditați.
Calendar ANAF
Foto: Hotnews

ANAF amenință cu dobânzi de întârziere la plata taxelor. Descarcă broșura

de CZ HotNews.ro
Marți, 11 Iun 2019 Economie | Finanțe
Firmele și persoanele fizice ajung să plătească dobânzi și penalități de până la 0,02% pe zi pentru întârzieri la plata taxelor și impozitelor, reamintește Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF), într-un ghid pe anul 2019, publicat pe pagina oficială.
Echipa
Foto: Pexels

Program de pre-accelerare a afacerilor pentru startup-urile românești cu femei în echipe, susținut de Google

de Adi Iacob HotNews.ro
Marți, 11 Iun 2019 Economie | Companii
Organizația pentru persoanele pasionate de tehnologie Codette și TechHub Bucharest anunță lansarea unui program de pre-accelerare a afacerilor care își propune să ajute echipele diverse aflate la început de drum să își lanseze produsul pe piață și să își dezvolte startup-ul. Organizat în parteneriat cu Google for Startups și susținut de Ambasada Statelor Unite în România, programul StepFWD își propune să susțină startup-urile tech aflate la început de drum, din echipa cărora face parte cel puțin o femeie.
Locomotiva
Foto: Hotnews

Cât de lung este drumul cu trenurile sezoniere către Litoral

de Vlad Barza HotNews.ro
Peste câteva zile încep să circule trenurile sezoniere pentru Constanța și Mangalia, iar cei care vor călători cu ele trebuie să-și ia bilete cu mult timp înainte și să fie pregătiți pentru drumuri lungi și vagoane arhipline. Cea mai lungă rută este cea de 947 km dintre Satu Mare și Mangalia, iar cel mai rapid tren este acela care face cinci ore între Brașov și Constanța. Problematică este linia Mangalia - Constanța, unde pe 43 de km unele trenuri fac și peste 85 de minute.
Daniela Serban, președinte ARIR
Foto: arhiva proprie

Doi din trei investitori de pe bursa românească, nemulțumiți de comunicarea și transparența companiilor listate

de F.B. HotNews.ro
Marți, 11 Iun 2019 Economie | Burse
Nouă din zece investitori pe piața de capital românească ar recomanda inestițiile la Bursa de Valori București (BVB) și altor persoane, reiese dintr-un studiu derulat de Asociația pentru Relații cu Investitorii la Bursă din România (ARIR). Totuși, doar unul din trei consideră că transparența și comunicarea companiilor listate este la nivelul așteptărilor, ceea ce înseamnă că ceilalți doi nu sunt prea mulțumiți.
Vlad Alexandrescu
Foto: Facebook - Vlad Alexandrescu

DOCUMENT Vlad Alexandrescu: Teodorovici a trimis tuturor instituțiilor publice din țară o notificare prin care cere „reducerea numărului de angajați și/sau reducerea cuantumului unor drepturi salariale”

de DP HotNews.ro
Marți, 11 Iun 2019 Economie | Finanțe & Bănci
”Orlando Teodorovici a trimis tuturor instituțiilor publice din țară, inclusiv instituțiilor de cultură și a institutelor de cercetare, o notificare prin care cere, în mod expres, „reducerea numărului de angajați și/sau reducerea cuantumului unor drepturi salariale”, scrie senatorul USR Vlad Alexandrescu pe pagina sa de Facebook. Potrivit documentului, Teodorovici arată că banii prevăzuți pentru plata salariilor pentru trimestrul al IV-lea sunt insuficienți. Ministrul Finanțelor reamintește obligația ordonatorilor principali de credite de a se încadra în cheltuielile aprobate prin buget, ceea ce ar însemna fie o restructurare de personal fie o reducere corspunzătoare a salariilor. În final, ministrul roagă Ministerul Muncii să i se comunice săptămânal măsurile luate pentru incadrarea in cheltuielile de personal prevazute.
Subiectele zilei in presa occidentala
Foto: sxc.hu

Financial report Germania de Est, în pragul colapsului demografic. Guvernul francez inaugurează actul II al reformelor structurale. Boris Johnson afirmă că ar putea condiționa plata facturii Brexitului

de Dan Popa HotNews.ro
Marți, 11 Iun 2019 Economie | Finanțe & Bănci
Financial Times: Germania de Est, în pragul colapsului demografic. Comunitatea pastorului Grosser este plină de viață, dar o simplă împărțire îi dă de gândit. Pentru fiecare botez pe care îl oficiază, domnul Grosser prezidează cinci înmormântări. ● Les Echos: Guvernul inaugurează actul II al reformelor. E vorba de reforme structurale în administrație, reducerea numărului de parlamentari, reforma pensiilor, un sprijin dat clasei de mijloc etc. ● Euronews: Boris Johnson afirmă că ar putea condiționa plata facturii de Brexit către UE
Waze
Foto: Google Blog

Comenzi vocale Google Assistant pe aplicația de navigație Waze

de CZ HotNews.ro
Luni, 10 Iun 2019 Economie | Auto
Google a introdus de luni Google Assistant, cu comenzile sale vocale, și pe aplicația de navigație Waze, însă deocamdată doar în Statele Unite și numai în limba engleză, pe telefoanele cu sistemul de operare Android.
Hackathon4Health
Foto: Hotnews

Patru liceeni români au câștigat 5.000 de dolari cu o aplicație de mobil medicală

de CZ HotNews.ro
Luni, 10 Iun 2019 Economie | Cariere
O echipă de liceeni români a realizat o aplicație de mobil care vine în ajutorul persoanelor care suferă de boala Alzheimer, adolescenții câștigînd astfel un premiu de 5.000 de dolari oferit la un concurs de programare, la București.
Monese
Foto: Hotnews

Român implicat în startup-ul Monese, un rival al Revolut

de CZ HotNews.ro
Luni, 10 Iun 2019 Economie | Cariere
S-a anunțat lista finaliștilor concursului continental de startup-uri The Europas și am găsit doi români în echipele de management a două dintre firmele calificate în finală: Monese, un startup londonez de tehnologii financiare (fintech) rival al Revolut, și PixelPin, un startup de securitate cibernetică.
Fabrica de coboţi Universal Robots
Foto: Hotnews

VIDEOREPORAJ Roboții care fac roboți: De ce au nevoie afacerile mici de această tehnologie și cum se schimbă joburile în viitor

de Raluca Abrihan HotNews.ro
Luni, 10 Iun 2019 Economie | IT
Producătorii de coboți susțin că oamenii nu își vor pierde joburile din cauza roboților, dar este nevoie de astfel de tehnologii pentru a rezista în piața chiar și în cazul micilor afaceri. Am vizitat o fabrică de roboți industriali din Danemarca pentru a vedea cum sunt făcuți roboții colaborativi (coboții) chiar cu ajutorul roboților. Cât costă ei și în cât timp poate fi amortizată investiția.
Xbox
Foto: Microsoft

VIDEO Microsoft va lansa până la final de 2020 cel mai puternic Xbox de până acum

de Vlad Barza HotNews.ro
Luni, 10 Iun 2019 Economie | IT
Microsoft a anunțat că până la finalul anului viitor va lansa cea mai nouă generație a consolei Xbox. Brandul a fost lansat în 2001 și cel mai nou Xbox și-a făcut debutul în 2013. Compania spune că noul Xbox va avea putere de procesare de patru ori mai mare decât Xbox One X și că va avea memorie mai mare și rezoluție mai bună.
Parcursul trenului IR 1695 pe 9 si 10 iunie
Foto: Infofer

București - Timișoara, 16 ore cu trenul - Când ghinionul se combină cu problemele sistemului feroviar

de Vlad Barza HotNews.ro
Magistrala 900 București - Timișoara are probleme uriașe, timpii de parcurs au crescut cu peste 40% în 25 de ani și când intervine și vremea rea și apar apoi și probleme tehnice, lucrurile devin tragice. Trenul IR 1695 a întârziat șapte ore în noaptea de duminică spre luni din cauza unei furtuni, a problemelor la linia de contact și din cauză că s-a defectat locomotiva.
Piata telecom
Foto: ANCOM

Afacerile marilor operatori telecom în 2018: Firmele Telekom și-au redus pierderea netă cu 43,8%, în timp ce Vodafone aproape și-a triplat profitul net

de Adrian Vasilache HotNews.ro
Luni, 10 Iun 2019 Economie | Telecom
Grupul de firme Telekom România (fostele Romtelecom și Cosmote), la care statul este acționar minoritar, a înregistrat anul trecut o pierdere netă cumulată de peste 784,5 milioane de lei, în scădere cu 43,8% față de anul 2017, potrivit datelor afișate la Ministerul de Finanțe. O altă companie ale cărei rezultate au fost afișate la Finanțe este Vodafone, al doilea mare operator de comunicații mobile, care a raportat anul trecut un profit de peste 177,7 milioane lei, aproape triplu față de 2017. Vezi în articol cum au evoluat afacerile tuturor celor cinci mari operatori telecom în 2018.
Jocuri video
Foto: Pixabay

Gamerii fac până la 50.000 $ pe oră din jocuri video transmise live: Topul celor mai populari gameri de pe Twitch

de Adi Iacob HotNews.ro
Luni, 10 Iun 2019 Economie | IT
Serviciul de streaming live a conținutului video legat de jocuri video a Amazon ― Twitch ― a devenit una dintre cele mai importante platforme din industrie. Sumele de bani implicate sunt surprinzătoare: cei mai buni gameri profesioniști fac până și 50.000 de dolari pe oră.
Galati
Foto: Pixabay

Concurs de idei de afaceri la Galați. Înscrieri online

de CZ HotNews.ro
Luni, 10 Iun 2019 Economie | Cariere
Antreprenorii gălățeni se pot înscrie online, până pe 20 iunie 2019, la un concurs de prezentări de idei de afaceri la care pot câștiga premii totale de 10.000 de lei, au anunțat organizatorii, într-un comunicat transmis luni StartupCafe.ro.
Uber
Foto: Stirile ProTV

Scandal între taximetriști și reprezentanții Uber, Bolt și Clever, la Ministerul Transporturilor

de RA HotNews.ro
Luni, 10 Iun 2019 Economie | IT
Reprezentanții firmelor de taxi și-au susținut vehement nemulțumirile legate de companiile de ridesharing, în cadrul dezbaterii publice a proiectului de OUG privind activitățile de transport alternativ cu autoturism și conducător auto, organizată luni la Ministerul Transporturilor, transmite Mediafax.
Computer
Foto: Pixabay

Tranzacție imensă în IT: Salesforce cumpără firma Tableau pentru 15,7 miliarde de dolari

de CZ HotNews.ro
Luni, 10 Iun 2019 Economie | IT
Compania IT Salesforce, lider mondial în domeniul sistemelor de gestionare a relațiilor cu clienții (CRM), a anunțat, luni, că achiziționează firma Tableau, lider în domeniul softurilor de vizualizare de date, la o valoare de 15,7 miliarde de dolari.
Eugen Teodorovici, ministrul finantelor
Foto: Guvern

Cum va da Teodorovici încă o lovitură primăriilor. Cum e, de fapt, cu facilitățile IT-știlor și constructorilor

de Florin Barbuta HotNews.ro
S-au supărat mulți când președintele PNL Ludovic Orban a spus că nu este de acord cu scutirea de impozit pe venit pentru angajații din IT. Nici nu a știut să explice cum trebuie, măcar să se facă înțeles. Că nu este de acord, am aflat, dar motivul ar fi trebuit argumentat cum se cuvine, nu parțial, vorbind doar de echitate fiscală. Mai departe, în presă au fost două tipuri de reacții, pro și contra, și ambele părți par a avea dreptate. Pare că mulți nu au mers la bază. Ca să înțelegi baza, trebuie să citești legea bugetului de stat.
Jobful
Foto: Facebook

O platformă românească de recrutare prin gamification primește o investiție de 100.000 euro

de Raluca Abrihan HotNews.ro
Luni, 10 Iun 2019 Economie | IT
Jobful, startup românesc care a dezvoltat o platformă de recrutare prin gamification a primit o finanțare de 100.000 de euro, într-o prima rundă de angel investment de la 3 investitori. Banii vor merge spre dezvoltarea platformei și a unei aplicații pentru mobil care urmează a fi lansată în această toamnă.
Masini fara sofer
Foto: Pexels

Apple cumpără un start-up de mașini fără șofer

de Adi Iacob HotNews.ro
Luni, 10 Iun 2019 Economie | IT
Apple se pregătește să cumpere Drive.ai, un start-up care se concentrează pe dezvoltarea tehnologiei necesare mașinilor autonome. Achiziția va aduce producătorilor de iPhone-uri mai mulți ingineri cu experiență în acest domeniu, potrivit persoanelor familiarizate cu situația.
digital-marketing
Foto: pixabay.com

Câți bani investesc startup-urile și magazinele mari în marketing online

de Raluca Abrihan HotNews.ro
Luni, 10 Iun 2019 Economie | IT
Dacă startup-urile încep cu bugete de 1.000 de euro pe lună, companiile mari pun la dispoziție bugete ce depășesc pragul de 100.000 de euro pentru serviciile de marketing online. Domeniile cu cele mai mari investiții.
Tren rus de mare viteza Sapsan
Foto: Russian Railways

Rușii au comandat de la germani trenuri de mare viteză de peste un miliard de euro

de Vlad Barza HotNews.ro
​Compania rusă RZD a comandat de la Siemens Mobility încă 13 trenuri de mare viteză care vor fi folosite pe linia Moscova - St Petersburg. Cei 650 km sunt făcuți în 3 ore și jumătate și viteza maximă atinsă este de 250 km/h. Contractul este de 1,1 miliarde euro.
fakepath\1Broken Age
Foto: Hotnews

Microsoft cumpără un studio de jocuri video independent

de CZ HotNews.ro
Luni, 10 Iun 2019 Economie | IT
Compania de software Microsoft, prin divizia sa de jocuri video Xbox Game Studios, a anunțat luni că urmează să cumpere un studio independent, Double Fine Productions, pentru a-și consolida afacerile din domeniu.
Numarul intreprinderilor nou create
Foto: INS

Frecventele dificultăți ale noilor antreprenori și rata de supraviețuire a business-urilor

de Florin Barbuta HotNews.ro
Andrei se gândește să-și dea demisia de la actualul loc de muncă. Lucrează într-o multinațională, în sectorul financiar, de peste 12 ani, cu program de 8 ore pe zi. Bineînțeles, adesea depășește cele 8 ore și ajunge acasă epuizat, dar consideră că nu din vina lui, ci a șefului, care nu prea îl ajută, stă mai mult la țigară decât în birou, iar la finalul zilei „se trezește” că nu a făcut nimic, așa că pasează munca celorlalți angajați. Andrei susține că de multe ori face munca șefului. La cei 32 de ani ai săi a acumulat multe frustrări, așa că se gândește să își înceapă propriul business, având ceva economii acumulate în cont.
Deficit
Foto: Pixabay

Deficit comercial în creștere cu 34,7%, la 4 luni

de F.B. HotNews.ro
Deficitul balanței comerciale a fost de peste 5 miliarde euro, în primele patru luni din acest an, mai mare cu 1,298 miliarde euro decât cel înregistrat în perioada similară din 2018, se arată într-un comunciat de presă al Institutului Național de Statistică (INS).
Aerotrenul
Foto: jean-bertin.fr
Material susținut de Grampet Group

​VIDEO Povestea Aerotrenului, invenția unui inginer care a fost la un pas să învingă TGV-ul în lupta transportului de mare viteză

de Vlad Barza HotNews.ro
Duminică, 9 Iun 2019 Economie | Industrie Feroviara
Un fel de Hyperloop al anilor '60. Așa ar putea fi privită invenția inginerului Jean Bertin care și-a pariat toate resursele pe un fel de avion fără aripi care putea atinge peste 400 km/h pe perne de aer. Aerotrenul a fost la un pas să învingă proiectul TGV-ului și ar fi putut deveni principalul mijloc de transport de mare viteză în Franța. Aerotrenul a atins 430 km/h în anii '70 și se părea că Franța va fi plină de viaducturi speciale care să constituie pistă de rulare pentru ”trenul aerian”. Însă în doi ani au venit rapid câteva lovituri, mai ales de natură economică, iar în articol puteți citi cum a ”deraiat” proiectul.
Gabriela Firea
Foto: PMB

​​EXCLUSIV Administratorul public al Bucureștiului a transmis direcțiilor din Primăria Capitalei o scrisoare care atestă situația financiară dezastruoasă și cere limitarea cheltuielilor

de Catiușa Ivanov HotNews.ro
Administratorul public al Bucureștiului, Sorin Chiriță, a transmis pe 5 iunie direcțiilor din Primăria Capitalei, instituțiilor din subordine și companiilor municipale o scrisoare care atestă situația financiară dezastruoasă de la Primăria Capitalei din cauza scăderii cotelor defalcate din TVA ce ajung la administrația locală. Mai exact, în primele 5 luni ale anului, veniturile au scăzut cu 15 %, iar în acest ritm, până la finalul anului se estimează o scădere de până la 35%. Sorin Chiriță cere instituțiilor din subordinea Primăriei Capitalei să diminueze cheltuielile și să facă investiții noi doar dacă sunt strict necesare.
Cat aloca romanii pentru asigurari
Foto: Metropolitan Life

​GRAFICE Românii, pe ultimul loc în UE la banii alocați pe asigurări: Deficitul major de informare și alte priorități sunt principalele motive

de Adrian Vasilache HotNews.ro
Sâmbătă, 8 Iun 2019 Economie | Asigurari
Un român alocă, în medie, 18 euro pe an pentru asigurările de viață, media Uniunii Europene fiind de 1.300 euro, dar nu veniturile mai mici sunt principala problemă, ci faptul că românii au alte priorități și un deficit major de informare, arată două studii recente al asigurătorilor. "Există un deficit major de informare, un nivel de încredere relativ bun, dar nu e o cultură a gestionarii riscului și aceasta este provocarea industriei asigurărilor.", susține Dan Jurcan, director de cercetare în cadrul IRES. Vezi în articol două studii recente despre cum percep românii asigurările.
Oameni de afaceri
Foto: Comisia Europeana

Asociația Oamenilor de Afaceri: Angajamentele autorităților, precum cele legate de adoptarea monedei euro, par a fi dispărut de pe agenda publică

de CP HotNews.ro
Vineri, 7 Iun 2019 Economie | Companii
Asociația Oamenilor de Afaceri din România (AOAR) susține că este îngrijorată de îndepărtarea progresivă a economiei României de la obiectivul atingerii unei rate sustenabile de creștere pe termen lung, pe fondul adâncirii deficitului de cont curent și al accelerării importurilor. AOAR consideră ca neproductivă și periculoasă pentru mediul de afaceri continuarea disputelor politice pe teme periferice față de evoluțiile economice la nivelul României, al UE și la nivel global.
Bani
Foto: Photoxpress.com

BILANȚ Cât au câștigat în 2018 principalele companii media și agențiile care împart reclamă în presa românească

de Costin Ionescu HotNews.ro
Cele mai multe dintre marile companii media din România au ieșit pe plus în 2018, excepții notabile făcând societăți aflate în insolvență, precum Prima TV sau Realitatea Media, dar și compania Ringier, proprietara ziarului Libertatea care anul trecut a achiziționat GSP, potrivit datelor financiare publicate de Ministerul Finanțelor.
  • În același timp, agențiile de media, adică societățile care împart banii de publicitate, au avut anul trecut rezultate mai bune decât cele din 2017.
Vot
Foto: Pixabay

Vot electronic: Un start-up american a luat finanțare de 7 milioane de dolari să dezvolte un sistem inovator

de Adi Iacob HotNews.ro
Vineri, 7 Iun 2019 Economie | IT
O platformă de vot electronic, care a stat în centrul dezbaterilor privind necesitatea, dar și riscurile votului virtual, a obținut investiții în valoare de 7 milioane de dolari (seria A). Și în România este dezbătută, în prezent, varianta introducerii votului electronic, în contextul în care la alegerile europarlamentare mulți români din diaspora nu au putut să voteze din cauza aglomerației de la secțiile din străinătate.
Facebook
Foto: Pixabay

Facebook nu va mai permite preinstalarea aplicațiilor sale pe telefoanele Huawei

de Vlad Barza HotNews.ro
Vineri, 7 Iun 2019 Economie | IT
Facebook nu va mai permite preinstalarea aplicațiilor sale pe telefoanele Huawei, scrie Reuters. Facebook, WhatsApp și Instagram sunt preinstalate pe telefoanele Huawei ca parte a unor înțelegeri, dar se pare că în curând, cei care vor dori aceste aplicații vor trebui să le descarce de pe Google Play.
Angajati
Foto: Stirile ProTV

Ce condiții trebuie să îndeplinească IT-iștii pentru a beneficia de scutirea de impozitul pe venit

de RA HotNews.ro
Vineri, 7 Iun 2019 Economie | IT
Angajații din IT care își desfășoară activitatea pe teritoriul României, în conformitate cu legislația în vigoare, pot beneficia de scutirea de impozit pe veniturile din salarii și asimilate salariilor. O analiză a companiei de consultanță Accace arată care sunt condițiile pe care trebuie să le îndeplinească specialiștii din domeniu și care sunt documentele necesare.
Tehnologia 5G
Foto: EAI

Au fost stabilite condițiile și procedura pentru licitația 5G: Noile licențe vor fi acordate în luna decembrie 2019

de Adrian Vasilache HotNews.ro
Vineri, 7 Iun 2019 Economie | Telecom
Licențele de utilizare a frecvențelor radio care pot fi folosite pentru lansarea serviciilor 5G vor fi acordate în luna decembrie a acestui an, iar operatorii de telecomunicații vor putea folosi o parte a spectrului câștigat începând cu data de 1 ianuarie 2020, a anunțat vineri arbitrul telecom (ANCOM). Amintim că operatorii pot folosi frecvențele actuale inclusiv pentru servicii 5G, astfel că Vodafone și-a lansat deja rețeua în București.
StartUp Nation
Foto: Hotnews

Noutăți Start-Up Nation 2018-2019: Aplicație informatică pentru contragaranție

de CZ HotNews.ro
Vineri, 7 Iun 2019 Economie | EuROfonduri
Firmele calificate la finanțare în programul Start-Up Nation 2018-2019 pot să beneficieze de un avantaj de circa 1.000 de euro dacă apelează la contragarantare prin Fondul Român de Contragarantare (FRC), care menționează vineri că în această ediție a schemei de finanțare folosește un sistem informatic nou, prin care va fi grăbit procesul de acordare a facilității.
Jocuri video
Foto: Pixabay

Un start-up românesc de jocuri video obține investiții de 120.000 euro

de Adi Iacob HotNews.ro
Vineri, 7 Iun 2019 Economie | IT
Un studio românesc de jocuri video a primit o finanțare de tip seed de 120.000 euro din partea unui grup de investitori din cadrul Asociației TechAngels. Fondurile vor fi folosite pentru lansarea primului lor produs — jocul Interrogation.
Gara din Satu Mare
Foto: CFR Infrastructura

CFR a lansat prima etapă a proiectului de modernizare a 47 de gări

de Vlad Barza HotNews.ro
CFR a anunțat că va moderniza 47 de gări, într-o primă etapă urmând a fi făcute studii de fezablitate pentru 24 dintre ele, printre care Satu Mare, Baia Mare, Târgu Jiu sau Mangalia. Printre lucrările preconizate se numără repararea clădirilor, înălțarea peroanelor și modernizarea echipamentelor de telecomunicații. Costuile elaborării studiilor de fezabilitate sunt estimate a se apropia de 10 milioane lei.
Alejandro Hajdenberg și Jaewoo Lee
Foto: Hotnews

Jaewoo Lee (FMI): Dacă salariile din România continuă să crească peste productivitate, în final cineva va plăti pentru asta. 10 idei din discursul reprezentantului FMI

de F.B. HotNews.ro
România are nevoie de consolidare fiscală, iar politicile ar trebui să devină mai predictibile, a declarat Jaewoo Lee, cel care a condus echipa Fondului Monetar Internațional, în vederea analizei situației economice. El a vorbit, printre altele, despre legea pensiilor, creșterea economică bazată pe consum, Prima casă, necesitatea de informatizare a Fiscului.
Roboti industriali
Foto: Newspress

Criza de pe piața forței de muncă determină firmele să investească în digitalizare - studiu

de RA HotNews.ro
Vineri, 7 Iun 2019 Economie | IT
Două treimi dintre companiile românești sunt decise să investească semnificativ în digitalizare, în următorii trei ani, în condițiile în care 80% se confruntă, printre altele, cu problema resursei umane calificate. 79% vizează investiții în producție, 50% în control și 46% în planificare, arată rezultatele unui studiu realizat în rândul a peste 300 de companii din industria românească.
Google Controller
Foto: blog.google

Google anunță prețurile pentru platforma sa de jocuri video

de Raluca Abrihan HotNews.ro
Vineri, 7 Iun 2019 Economie | IT
Google lansează în toamnă platforma de jocuri prin streaming, Stadia, disponibilă direct din browserul Chrome pe laptop, desktop, mobil sau TV. Jocurile vor fi disponibile chiar și în format 4K. Vezi lista primelor jocuri disponibile și prețurile.
Agerpres
Foto:

Finanțele nu vor să dea banii promiși la rectificare pentru Agerpres. O restructurare ciudată propusă de apropiata ministrului Carmen Dan

de F.B. HotNews.ro
Situația financiară a Agenției Naționale de Presă – AGERPRES nu este bună. Ministerul Finanțelor Publice a informat conducerea instituției că trebuie să reducă cheltuielile pentru a se încadra în buget. Astfel, decizia pare că a fost o comasare a unor redacții interne, dar acest lucru nu a rezolvat problema, pentru că s-a cam păstrat numărul de șefi. Problema nu se rezolvă atât de ușor. E vorba de un deficit de 2,4 milioane lei. S-a ajuns aici pentru că li s-a promis, la crearea bugetului, că vor primi bani la rectificare. Acum au fost informați că nu se va întâmpla.
Filip Truță, analist în securitate informatică în cadrul Bitdefender
Foto: BitDefender
Articol susținut de Bitdefender

GandCrab își declară supremația pe piața șantajului informatic. Cum să te ții departe de ransomware și să nu plătești recompensă

de Smile Media
Luni, 3 Iun 2019 Economie | IT
Amenințările informatice criptovirale denumite ransomware, unde răufăcătorii cer recompensă în schimbul returnării datelor compromise ale victimelor, au căpătat o amploare considerabilă în ultimii ani. Dacă în 2017 cele mai mediatizate atacuri ransomware au fost WannaCry și GoldenEye, 2018 a fost dominat de familiile de ransomware SamSam și GandCrab. În timp ce celelalte mostre sunt într-un continuu declin, GandCrab rămâne cea mai prolifică și profitabilă familie de ransomware până în ziua de azi. Motivul? Operatorii GandCrab sunt profesioniști, nu amatori, și își conduc activitatea la fel ca un business. Iar asta face diferența.
Tren
Foto: Hotnews

Trenurile din București spre Sofia, Istanbul și Salonic circulă începând de astăzi / Care este orarul acestora și cât durează călătoria

de Redactia HotNews.ro
Trenurile directe care vor lega Bucureștiul de Sofia, Istanbul și Salonic vor circula începând de vineri și până în luna octombrie. Trenurile spre Bulgaria și Turcia vor circula zilnic, în timp ce garnitura spre Grecia va circula o dată pe săptămână. În ceea ce privește durata de călătorie, până la Salonic drumul dus va dura circa 18 ore, iar la întors 19 ore, spre Sofia în jur de 9 ore și 50 de minute, iar spre Istanbul, circa 19-21 de ore.

Google
Foto: PxHere

Google cumpără o platformă de analiză de date cu 2,6 miliarde dolari

de Raluca Abrihan HotNews.ro
Joi, 6 Iun 2019 Economie | IT
Google a anunțat că achiziționează Looker, o platformă de business intelligence și analiză de date. Valoarea tranzacției este una record, de 2,6 miliarde de dolari.
Transgaz
Foto: Transgaz

Transgaz, victorie în fața acționarilor: A fost aprobat dividendul mai mic, cu obligația de a face investiții

de Claudia Pirvoiu HotNews.ro
Joi, 6 Iun 2019 Economie | Energie
Acționarii Transgaz au aprobat, în ședința de joi, propunerea reprezentanților companiei ca din profitul net de 495,6 milioane de lei obținut în 2018, să fie distribuită, sub formă de dividende, doar suma de 255 milioane lei. Acționarii au cedat în fața managementului companiei și nu au mai cerut ca profitul să fie distribuit în proporție de 90%, cu o valoare a dividendului de așa cum intenționau inițial. Este pentru prima oară în ultimii trei ani, de când statul obligă societățile de stat să repartizeze minim 90% din profit, când acționarii înțeleg că investițiile sunt importante.
Florin Luca - Economist Sef CEC Bank
Foto: Hotnews

Florin Luca, economistul șef al celei mai mari bănci de stat: 4 argumente pentru care dobânzile sunt mai mari în România decât în țările vest-europene

de Dan Popa HotNews.ro
Riscul de țară, ponderea firmelor cu risc mare (care a crescut de la 21% la 30% în ultimii 10 ani), gradul redus de bancarizare și politicile BCE sunt patru din motivele pentru care creditele în România sunt mai scumpe decât în alte state din UE, a explicat joi economistul șef al CEC Bank, Florin Luca în cadrul conferinței "Banking 365: Banca Viitorului" organizată de Oxygen Events.
Deficiente la Ghiseul unic
Foto: Punctul de Contact Unic Electronic

România, vizată de trei noi proceduri de infringement din partea UE: Avem probleme cu facturarea electronică în domeniul achizițiilor publice și cu ghișeul unic electronic

de Adrian Vasilache HotNews.ro
Joi, 6 Iun 2019 Economie | Telecom
România și alte 11 țări membre UE nu au transpus încă normele UE privind facturarea electronică în domeniul achizițiilor publice sau nu au implementat încă standardul european de facturare electronică, împotriva acestor țări fiind deschise proceduri de infringement, a anunțat joi Comisia Europeană. În plus, Executivul UE a cerut tuturor statelor membre să-și îmbunătățească ghișeele unice (portaluri IT care permit furnizorilor de servicii să obțină informațiile necesare și să efectueze on-line procedurile administrative).
Sunet masini electrice
Foto: Captura YouTube - My Electric Earth

Legea UE care obligă mașinile electrice să emită zgomot

de Adi Iacob HotNews.ro
Joi, 6 Iun 2019 Economie | IT
Începând cu 1 iulie, toate vehiculele electrice cu patru sau mai multe roți din Uniunea Europeană vor trebui să emită zgomot (la un nivel minim de 56 de decibeli) dacă mașina se deplasează cu 20 km/h sau mai lent.
Steven van Groningen, CEO Raiffeisen si unul dintre fondatorii CPBR
Foto: Hotnews

​Trei întrebări pe care și le pune un șef de bancă despre programul care va înlocui "Prima casă"

de F.B. HotNews.ro
Programul Prima casă va fi înlocuit de altul denumit „O familie, o casă”, despre care HotNews.ro a mai scris aici. De asemenea, potrivit ministrului Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici, sunt mulți români care așteaptă acest nou program „care e mult mai bun decât Prima casă”. El a dat de înțeles că Ministerul va adopta noul proiect până la final de iunie, ori în prima săptămână din iulie. În acest moment, încă se lucrează pe documentul publicat de Minister.
Informatii pe dvd
Foto: Pixabay.com

România, 2019: Schimbul de date între instituții se face prin DVD-uri cărate de funcționari/Guvernul vrea să schimbe situația, dar fără sancțiuni

de Adrian Vasilache HotNews.ro
Joi, 6 Iun 2019 Economie | Telecom
Nașterea unui copil este înregistrată prima dată la Direcția pentru Evidența Persoanelor, informație care trebuie apoi transmisă la Casa Națională de Asigurări de Sănătate și la Protecția Socială. Acest schimb de date se face însă acum pe DVD-uri cărate de diverși funcționari, uitate uneori prin sertare și de aici problema întârzierii actualizării informațiilor, spun surse guvernamentale. Guvernul vrea să schimbe situația printr-un proiect care să realizeze interoperabilitatea IT, dar care nu conține nicio sancțiune pentru lipsa schimbului de date.
Depozit eMAG
Foto: Hotnews

Consiliul Concurenței autorizează preluarea unuia dintre cei mai mari comercianți online din Ungaria de către eMAG

de RA HotNews.ro
Joi, 6 Iun 2019 Economie | IT
Consiliul Concurenței a autorizat tranzacția prin care Dante International SA, compania care deține eMAG, a preluat compania Extreme Digital Zrt. din Ungaria, transimte Mediafax. eMAG vrea să ajungă astfel la vânzări de 1 miliard de euro pe piața din Ungaria.
Fake adidas
Foto: Wikimedia Commons - Wm Jas

Câți bani pierd afacerile din România din cauza fake-urilor și pirateriei

de Adi Iacob HotNews.ro
Joi, 6 Iun 2019 Economie | Companii
În România, pierderile anuale cauzate de contrafacere și piraterie sunt estimate la 5,5 miliarde de lei, echivalentul a 17,2% din vânzările din 11 sectoare comerciale, potrivit EUIPO - Oficiul Uniunii Europene pentru Proprietate Intelectuală.
dronele Amazon
Foto: amazon.com

VIDEO Amazon pregătește livrarea cu drone

de Raluca Abrihan HotNews.ro
Joi, 6 Iun 2019 Economie | IT
În câteva luni, cel mai mare retailer din lume ar putea da startul livrărilor cu drone. Amazon a anunțat lansarea proiectului Prime Air, prin care vor să livreze comenzi cu drone care pot transporta colete de peste 2,2 kilograme, la distanțe de până la 24 de kilometri, în circa 30 de minute.
Florin Danescu
Foto: Agerpres

Dănescu, ARB: OUG 19/2019 e o naționalizare a managementului industriei bancare

de Dan Popa HotNews.ro
”Industriei bancare din România i s-a cerut prin această ordonanță (OUG 19/2019, care modifică OUG 114-n.m.) să crească anual cu 8% creditarea și să scadă cu 8% marja. Păi asta e o naționalizare a managementului industriei bancare, ca să spun așa. Managerii din industria bancară au ținte clare date de către statul în care aceștia au investit până acum. Ni s-au impus ținte economice, ca în comunism. Vă mai amintiți? Managementul este într-o bună măsură confiscat și ți se pun ținte: crește cu 8% pe an indiferent dacă se apropie vreo criză, recesiune, și devine prociclică creșterea, periculoasă pentru întreaga economie!”, a spus Florin Dănescu, șeful Asociației Române a Băncilor la conferința "Banking 365: Banca Viitorului" organizată de Oxygen Events.
Spitalul de pediatrie MedLife
Foto: MedLife.ro

MedLife intenționează să aloce 20 milioane euro pentru continuarea programului de achiziții în tara și străinătate

de Red HotNews.ro
Joi, 6 Iun 2019 Economie | Companii
Consiliul de Administrație MedLife își propune majorarea limitei de credit cu 15 milioane de euro. Potrivit reprezentanților companiei, la această majorare se vor adăuga alte lichidități proprii ale companiei, până la valoarea totală de 20 milioane de euro, obiectivul principal al acestei acțiuni fiind dezvoltarea programului de achiziții și extinderea națională și internațională.
Tren intre Brasov si Predeal
Foto: Vlad Barza / HotNews.ro
​Material susținut de Grampet Group

​ANALIZĂ De ce au decăzut trenurile românești de călători - O poveste lungă plină de dezamăgiri și de promisiuni neîndeplinite

de Vlad Barza HotNews.ro
În 1985 numărul călătoriilor efectuate pe calea ferată românească era de aproape șapte ori mai mare decât acum și puține domenii au fost atât de mult neglijate în ultimii 25 de ani, precum cel feroviar. În puține domenii lucurile s-au degradat atât de mult și în puține autoritățile au promis atât de generos și au făcut atât de puțin. Acum 12 ani se vorbea despre o linie de mare viteză între București și Budapesta, dar în prezent, trenurile fac din Capitală până la Arad mai mult ca acum 80 de ani. În articol puteți citi cum s-a ajuns ca românii să fugă de trenuri, în timp ce alți europeni merg cu plăcere și sunt încântați de trenurile din țările lor.
Haine
Foto: Pexels

Shazam pentru haine: Amazon lansează o nouă funcție pentru vânzarea de îmbrăcăminte

de Adi Iacob HotNews.ro
Joi, 6 Iun 2019 Economie | IT
Amazon este una dintre cele mai mari platforme de comerț online, dar există o industrie în care încă nu ocupă primul loc în top: moda. Pentru a crește vânzările de haine, compania lansează un nou instrument dotat cu inteligență artificială - numit StyleSnap - un fel de Shazam pentru haine care va ajuta clienții să găsească mai ușor produsele de acest tip.
Andrei Radulescu, BT
Foto: LinkedIn

Andrei Rădulescu: În România, din 2014 nu se mai fac reforme structurale. Deși totul se face acum de pe telefon, noi rămânem ultimii din Europa la digitalizare

de DP HotNews.ro
”În România, din 2014 nu se mai fac reforme structurale. Am încheiat un acord cu FMI pe care nu l-am dus la capăt, ci am preferat să dăm drumul la politici care toarnă gaz pe foc și care stimulează cererea. Ar trebui să abordăm convergența față de țările avansate și din punct de vedere al obiceiurilor de consum. Să creștem gradul de digitalizare, unde suntem la coada Europei. Azi, totul e la un click distanță. Uitați-vă la ce se întâmplă în turism: Mergeți în orice țară și veți vedea că toate aeroporturile sunt pline, hotelurile sunt pline, totul se face cu telefonul sau computerele. Dacă vrem să încurajăm turismul, una din priorități ar fi și creșterea digitalizării”, a spus joi Andrei Rădulescu, economistul șef al Băncii Transilvania.
Bani - lei
Foto: INS

De ce a crescut PIB-ul cu 5% în primul trimestru: Motorul - consumul populației (date oficiale)

de F.B. HotNews.ro
Datele privind creșterea economică pentru primul trimestru din acest an ​a surprins pe toată lumea. 5% este mult. Astăzi, joi - 6 iunie, Institutul Național de Statistică (INS) a publicat datele provizoriii detaliate cu privire la această cifră. Practic, așa cum era de așteptat, creșterea s-a realizat datorită consumului populației. Dacă contribuția populației la creștere ar fi fost zero, atunci creșterea economică în primul trimestru din acest an era de 0,4%.
Complexul Energetic Oltenia
Foto: AGERPRES
 documente
(06 Iun 2019) PDF, 7MB
(06 Iun 2019) PDF, 2MB

Situație dezastruoasă la Complexul Energetic Oltenia: Pierdere-peste un miliard de lei, continuarea activității- incertă, Guvernul a închis ochii

de Claudia Pirvoiu HotNews.ro
Joi, 6 Iun 2019 Economie | Energie
Niciodată Complexul Energetic Oltenia, unul dintre cei mai mari producători de energie din România, cu peste 13.000 de angajați, nu s-a aflat într-o situație mai grea decât acum. Conducerea companiei a încercat pe cât posibil să amâne publicarea cifrelor care anunță dezastrul. Un document oficial arată că există un risc ridicat privind onorarea obligațiilor pe termen scurt și că există o "incertitudine semnificativă" privind capacitatea companiei de a-și continua activitatea.
Pensii
Foto: Facebook/ APAPR

Încă o modificare la Pilonul II de pensii: ASF a decis să nu mai încaseze mai mult decât administratorii din contribuțiile lunare ale românilor

de Adrian Vasilache HotNews.ro
Miercuri, 5 Iun 2019 Economie | Asigurari
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a decis miercuri reducerea cotei percepute din valoarea contribuțiilor brute încasate de administratorii fondurilor de pensii administrate privat (Pilon II) de la 0,3% la 0,25%. Amintim că prin Ordonanța lăcomiei (OUG 114/2018), Guvernul Dăncilă a tăiat de la 2,5% la 1% comisionul de administrare pe care-l încasau administratorii de pensii private, procent din care rămâneau în final doar cu 0,2%, după ce virau din bani și către Casa Națională de Pensii și ASF.
MFB Coperta 2019
Foto: Initiative

Media Fact Book: Piața de publicitate crește mai încet, din cauza evoluțiilor din economie / 485 milioane de euro în reclame, estimare pentru 2019

de C. Ionescu HotNews.ro
Cheltuielile de publicitate din Romînia au atins 454 milioane de euro în 2018, cu 10% mai mult față de anul anterior, potrivit celor mai noi estimări ale agenției de media Initiative. Raportul anual Media Fact Book, dat miercuri publicității de această agenție, estimează o creștere de 7% pentru 2019, până la 485 milioane de euro. Agenția subliniază că evoluțiile negative din economie se reflectă în creșterea mai lentă a pieței de media.
  • UPDATE Ce cheltuieli de publicitate au avut principalele categorii de clienți, în 2018
Comisia Europeana
Foto: Comisia Europeana

Cinci de „Nu” în raportul Comisiei Europene cu privire la modul de elaborare a politicilor publice în România

de F.B. HotNews.ro
Miercuri, 5 Iun 2019 Economie | Finanțe & Bănci
Procesul de elaborare a politicilor publice a devenit din ce în ce mai imprevizibil, ceea ce afectează mediul de afaceri, se arată într-un raport al Comisiei Europene. Aceasta dă de înțeles că evaluarea impactului măsurilor luate se face „de ochii lumii”, fără a fi de calitate. Calitatea slabă a procesului de realizare a politicilor publice se vede cel mai bine la Ordonanța 114, care a fost modificată de multe ori.
Santier rutier
Foto: Asociatia Pro Infrastructura

A fost lansată licitația pentru trei loturi ale autostrăzii de Centură Nord a Capitalei: 45 km și costuri totale de 2,18 miliarde lei

de Vlad Barza HotNews.ro
CNAIR a anunțat că a scos la licitație proiectarea și execuția lucrărilor a trei loturi ale viitoarei autostrăzi de Centură Nord a Capitalei, a informat compania. Cel mai mare este lotul 2, 19 km și costuri de aproape 900 milioane lei. Termenul limită a depunerii ofertelor este, în funcție de lot, între 12 și 14 august. Perioada de execuție, pentru cele mai mari două loturi, este de 22 luni.
Consiliul de Administratie al BNR
Foto: BNR

Cele 10 mesaje transmise de BNR cu privire la economie și la ce ne putem aștepta

de Dan Popa HotNews.ro
Miercuri, 5 Iun 2019 Economie | Finanțe & Bănci
De nouă ori e pomenit cuvântul ”reforme” în Raportul asupra stabilității lansat miercuri de BNR. Documentul, la care au lucrat zeci de specialiști din direcțiile de specialitate ale Băncii Naționale, portretizează o Românie în alb și negru. Arată și ce s-a reușit, dar insistă pe ceea ce mai avem de făcut. După o lectură cap-coadă a Raportului, am reținut 10 mesaje cheie transmise autorităților. Raportul integral poate fi consultat aici.
Comisia Europeana
Foto: Hotnews

Comisia Europeană: Stabilitatea financiară a fost, din nou, afectată în 2018. Rectificările s-au abătut de la regulile de interzicere a creșterii plafoanelor de deficit

de F.B. HotNews.ro
Miercuri, 5 Iun 2019 Economie | Finanțe & Bănci
După mai mulți ani de eforturi susținute de consolidare a sectorului financiar, stabilitatea financiară a fost din nou afectată în 2018 de un set de inițiative legislative ale Guvernului și Parlamentului, se arată într-un raport al Comisiei Europene (CE).
Bucatarie restaurant
Foto: Pexels

VIDEO Huburi de gătit: Glovo vrea să ajute restaurantele să-și extindă afacerile în țară

de Adi Iacob HotNews.ro
Miercuri, 5 Iun 2019 Economie | IT
Aplicația de servicii de livrare rapidă Glovo, prezentă și în România, vrea să ajute restaurantele să se extindă în țară prin intermediul unor Cook Rooms – un fel de bucătării industriale pe care restaurantele să le poată folosi ca huburi de gătit pentru comenzile startup-ului. "În Cook Room, pur și simplu îți iei rețetele, bucătarii, îi pui în bucătărie la noi și noi ne ocupăm de promovare, livrare și tot ce ține de partea operațională", a explicat Victor Răcariu, General Manager Glovo România.
Comisia Europeana
Foto: pixabay.com

De ce nu prea scade sărăcia: Serviciile sociale sunt în zonele bogate, comunitățile sărace nu dispun de resurse financiare

de F.B. HotNews.ro
Miercuri, 5 Iun 2019 Economie | Finanțe & Bănci
În ciuda îmbunătățirilor recente, ratele sărăciei și inegalității veniturilor rămân ridicate, iar disparitățile regionale se accentuează, se arată într-un raport al Comisiei Europene, cu privire la recomandările specifice pentru România. Un român din trei continuă să fie expus riscului de sărăcie și excluziune socială, cele mai afectate grupuri fiind copiii, romii, persoanele cu handicap și persoanele în vârstă.
Santier autostrada
Foto: Captura Facebook

Comisia Europeană încă așteaptă de la autoritățile noastre trimiterea proiectului autostrăzii Sibiu – Pitești

de F.B. HotNews.ro
Miercuri, 5 Iun 2019 Economie | Finanțe & Bănci
România a înregistrat progrese limitate în ceea ce privește abordarea recomandării specifice adresate țării de a consolida ierarhizarea în funcție de priorități a proiectelor de investiții publice și pregătirea acestora, se arată în recomandarea Consiliului privind Programul național de reformă al României pentru 2019.
Sediul ANAF
Foto: AGERPRES

Comisia Europeană, despre ANAF: Progrese limitate în recomandarea de a consolida respectarea obligațiilor fiscale și colectarea impozitelor/ Legea pensiilor poate să pună în pericol sustenabilitatea finanțelor

de F.B. HotNews.ro
Miercuri, 5 Iun 2019 Economie | Finanțe & Bănci
Respectarea obligațiilor fiscale rămâne scăzută, iar în ceea ce privește taxa pe valoarea adăugată, diferența dintre veniturile care se așteaptă să fie realizate în teorie și veniturile încasate efectiv rămâne foarte mare, se arată într-un raport al Comisiei Europene.
Ministerul Finantelor Publice
Foto: Hotnews

Înlocuirea ROBOR cu IRCC la "Prima casă", "Prima mașină" și "Investește în tine", publicată în Monitorul Oficial

de F.B. HotNews.ro
Miercuri, 5 Iun 2019 Economie | Finanțe & Bănci
Hotărârea care prevede că se va utiliza indicele de referință pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC) în locul ROBOR, pentru programele "Prima Casă", "Prima mașină" și "Investește în tine", a fost publicată în Monitorul Oficial.
-
Foto: Endava Romania

Compania IT Endava anunță vânzarea către Worldpay a diviziei fintech, care are în prezent aproape 140 de angajați în București

de Vlad Barza HotNews.ro
Miercuri, 5 Iun 2019 Economie | IT
​Endava, companie de servicii IT privată înființată acum 18 ani, a anunțat vânzarea către Worldpay a diviziei fintech, care are în prezent 138 de angajați localizati în București. La solicitarea Worldpay, Endava a agreat să permită exercitarea timpurie a opțiunii, a cărei scadența era septembrie 2019. Tranzacția urmează sa se finalizeze în primul trimestru al anului fiscal 2020 și necesită aprobarea autorităților de reglementare din România.
Bani - lei
Foto: INS

Ce companii din Romania dau cele mai bune salarii în 2019. Un top online

de Ovidiu Popica StartupCafe.ro
Miercuri, 5 Iun 2019 Economie | Startup Cafe
În IT&C, bănci și firme de consultanță angajatorii oferă cele mai bune salarii, bonusuri și oportunități de dezvoltare personală, arată un clasament online bazat pe note acordate chiar de salariați sau foști angajați ai companiilor.
Controller
Foto: Pixabay

Cursuri și internship-uri pentru elevii și studenții pasionați de jocuri video

de Adi Iacob HotNews.ro
Miercuri, 5 Iun 2019 Economie | IT
Industria dezvoltatoare de jocuri video din România numără peste 6000 de angajați și este unul dintre cele mai lucrative sectoare creative locale, cu o cifră de afaceri de peste 156 de milioane de dolari în 2017. Un proiect educațional caută talentele din rândul tinerilor, încă de pe băncile școlii și oferă workshop-uri și internship-uri pentru cei care își doresc ca peste câțiva ani să lucreze în industria dezvoltatoare de jocuri video din România.
Ministerul Finantelor Publice
Foto: Hotnews

Ce spune raportul Finanțelor la trei luni: Este gri/roșu. Dacă se cheltuia cât trebuia, deficitul era mult mai mare

de F.B. HotNews.ro
Miercuri, 5 Iun 2019 Economie | Finanțe & Bănci
Deși au venit datele privind situația la 4 luni, Finanțele au publicat situația pe primul trimestru într-un raport. Este roșu și la venituri și la cheltuieli. Potrivit documentului, veniturile au fost mai mici cu 3,7% decât au programat autoritățile în primul trimestru din acest an. La fel cu cheltuielile, cu 5,8% mai mici, rezultând o sumă de aproape 5 miliarde lei neutilizată. Dacă se utilizau acești bani, vorbeam de un deficit bugetar de peste 1%, cam cât e acum, la 4 luni. Dacă se realizau și veniturile, atunci era de 0,74%. În final, a fost de 0,54%, după nerealizarea veniturilor și cheltuielilor programate.
Podul prabusit de la Budila
Foto: CFR Infrastructura

Trenurile ar putea reveni între Brașov și Întorsura Buzăului. Podul prăbușit anul trecut a fost inclus în programul de investiții

de Vlad Barza HotNews.ro
Podul feroviar de la Budila, prăbușit anul trecut în august după o viitură, ar putea fi refăcut și este inclus în programul de investiții al CFR Infrastructură pe acest an. Podul de peste râul Tărlung s-a prăbușit pe o lungime de 50-60 metri. Linia de cale ferată a fost dată în folosință în 1931 și peste 10 ani călătorii au fost transportați de operatorul privat Regiotrans (din decembrie anul trecut devenit Regio Călători).
Mugur Isarescu, guvernatorul BNR
Foto: Hotnews

Articol actualizat Isărescu: Accelerarea reformelor structurale. Acesta este fundamentul pe care se poate așeza o creștere economică sustenabilă/ Cea mai importantă provocare este deficitul extern

de Dan Popa HotNews.ro
Miercuri, 5 Iun 2019 Economie | Finanțe & Bănci
Cea mai importantă provocare căreia trebuie să-i facem față este deficitul extern, cu atât mai mult cu cât suntem singulari în Europa din acest punct de vedere, a spus miercuri guvernatorul BNR cu ocazia prezentării Raportului privind stabilitatea. ”În ultimii 3 ani am stricat ceea ce făcusem bun în anii anteriori din punct de vederea deficitului extern. Raportul de astăzi încearcă să sugereze echilibrarea sustenabilă a situației externe, prin două componente esențiale. Prima, de natură fiscală care să ne ajute să atingem MTO-ul. A doua direcție e accelerarea reformelor structurale. Acesta este fundamentul pe care se poate așeza o creștere economică sustenabilă. Susținem o creștere care să nu se bazeze pe importuri, care nu face decât să genereze locuri de muncă în străinătate”, a mai spus Isărescu.
BMW i3 si Parlamentul Ungariei din Budapesta
Foto: Adrian Mitrea

​REPORTAJ Cel mai lung drum cu mașina electrică și prima ieșire din țară. Destinație: Budapesta

de Adrian Mitrea 0-100.ro
Marți, 4 Iun 2019 Economie | Auto
Unii ar spune că „e nebunie curată”, alții că „e imposibil” să pleci cu o mașină electrică din București până la Budapesta. Și totuși… se poate. Mai mult decât atât, în România și Ungaria infrastructura pentru automobile electrice arată, deja, foarte bine. E fiabilă și dezvoltată alături de servicii conexe (magazine, restaurante, cafenele, toalete). În această aventură am învățat lucruri noi despre mașină, despre infrastructură și despre ce înseamnă să călătorești internațional cu un automobil electric, iar în acest articol îți povestesc și ție experiența. Poate îți va fi de folos cândva.
Tren de viteza in Uzbekistan
Foto: railway.uz

Uzbekistanul a comandat noi trenuri de mare viteză

de Vlad Barza HotNews.ro
Căile ferate din Uzbekistan au comandat două noi trenuri de mare viteză de la Talgo, ca parte a unui contract de 57 milioane euro. Trenurile vor atinge 250 km/h și vor circula din 2021. Uzbekistanul are 33 de milioane de locuitori, iar țara asiatică are pe teritoriul său două superbe orașe de pe Drumul Mătăsii: Samarkand și Buhara. Țara este celebră și pentru dictatorul Karimov care a condus statul timp de 27 de ani, până la moartea sa, în 2016.

Curtea Constituțională dezbate miercuri sesizările privind legea prin care se dorește repatrierea rezervei de aur și cea privind contul de economii Junior Centenar

de DP HotNews.ro
Miercuri, 5 Iun 2019 Economie | Finanțe & Bănci
Curtea Constituțională a României urmează să dezbată, miercuri, sesizarea PNL și USR asupra actului normativ pentru modificarea articolului 30 din Legea 312/2004 privind Statutul Băncii Naționale a României, dar și cea a președintelui Klaus Iohannis privind contul individual de economii Junior Centenar, scrie Agerpres. Președintele PNL, Ludovic Orban, a anunțat că liberalii vor ataca la Curtea Constituțională legea privind repatrierea aurului pentru că nu își doresc ca aurul României să fie transformat în "ghiuluri și inele".

Consumul, măsurat prin prisma vânzărilor din comerțul cu amănuntul, și-a redus turația după primele 4 luni, la 8,1%

de DP HotNews.ro
Miercuri, 5 Iun 2019 Economie | Finanțe & Bănci
În luna aprilie 2019, afacerile din comerțul cu amănuntul a crescut față de luna precedentă cu 3,6%, arată datele publicate miercuri de Institutul Național de Statistică. Acest indicator aproximează consumul privat, unul dintre motoarele economiei românești. Față de luna corespunzătoare a anului precedent, cifra de afaceridin comerț a crescut cu 7,1%, iar pe întreg intervalkul ianuarie- aprilie 2019, creșterea a fost de 8,1%, încetinind de la 9,6% cât fusese creșterea pe primele 3 luni.
Consiliul de Administratie al BNR
Foto: BNR

BNR: Ponderea cererilor de credite respinse de către bănci a crescut semnificativ/ Bancherii estimează o scădere a cererii de credite de consum în următoarele luni (sondaj)

de Dan Popa HotNews.ro
Standardele de creditare ale băncilor au cunoscut o înăsprire semnificativă în primul trimestru al anului, atât în cazul împrumuturilor ipotecare, cât și al celor de consum destinate populației, arată datele sondajului periodic făcut în primele 10 bănci comerciale și publicat marți de BNR. Nici pentru următoarele 3 luni nu se întrevede o relaxare. În plus, ponderea solicitărilor de credite care au fost respinse de către bănci a crescut semnificativ în cazul ambelor categorii de împrumuturi acordate populației- ipotecare și de consum, mai arată BNR.
Subiectele zilei in presa occidentala
Foto: sxc.hu

​Financial report: Zeci de mii de cehi cer demisia premierului Babis. Merkel: Comisia Europeană e naivă în fața dominației Chinei. Trump în Regatul Unit: speranțe mari pe frontul comercial

de Dan Popa HotNews.ro
Miercuri, 5 Iun 2019 Economie | Finanțe & Bănci
Financial Times: Zeci de mii de cehi au ieșit în stradă cerând demisia premierului Babis ● Naftemporiki: Merkel lansează critici împotriva Comisiei Europene pentru că ar fi "naivă" în fața dominației chineze ● Jornal Economico: Trump în Regatul Unit: speranțe mari pe frontul comercial ● Alte știri pe scurt.
Ministerul Finantelor Publice
Foto: Hotnews

Hotărârea pentru a împrumuta încă 5,25 miliarde euro de pe piețele externe, în Monitorul Oficial

de F.B. HotNews.ro
Hotărârea care va permite Ministerului Finanțelor să împrumute echivalentul a 5,25 miliarde euro de pe piețele externe a fost publicată în Monitorul Oficial. Acest document are un singur articol: „Se aprobă programul-cadru de emisiuni de titluri de stat "Medium Term Notes" (MTN), în sumă maximă, în orice moment, de 31 miliarde euro sau echivalent în orice valută, denumit în continuare Program”.
Apple Design Award
Foto: Captura YouTube - Tech Insider

Câștigătorii Apple Design Award: Cele mai bune aplicații și jocuri din 2019 pentru iOS

de Adi Iacob HotNews.ro
Marți, 4 Iun 2019 Economie | IT
Apple a premiat aplicațiile cu cel mai bun design de pe sistemul său de operare la 2019 Apple Design Awards. În acest an, jumătate dintre câștigători au fost jocuri pentru telefoane mobile, dar și aplicații dedicate creației și domeniului sănătății au completat restul listei câștigătorilor.
OpelCorsa-e
Foto: Opel

Opel a anunțat prețul unuia dintre cele mai așteptate modele electrice din piață

de Vlad Barza HotNews.ro
Marți, 4 Iun 2019 Economie | Auto
Opel a anunțat că versiunea electrică de Corsa va costa de la 29.900 euro în Germania, preț similar cu cel al concurentului Renault Zoe, scrie Automotive News. Mașina va fi produsă la o uzină din Spania începând cu primele luni din 2020. În UE s-au vândut 61.000 de mașini electrice din toate mărcile în primele trei luni ale anului, aproape dublu față de anul trecut.
Uber
Foto: StartupCafe.ro

Petiția pentru reglementarea Uber, Bolt și Clever, semnată de 400.000 de români, a fost depusă la Guvern

de Adi Iacob HotNews.ro
Marți, 4 Iun 2019 Economie | IT
Asociația Coaliția pentru Economie Digitală, organizație care reprezintă principalele companii de ridesharing și e-hailing din România, Uber, Clever și Bolt, anunță că a depus, simbolic, la registratura Guvernului României o parte a celor peste 400.000 de semnături ale petiției #continuăm.
Vagon modernizat
Foto: Hotnews

Când ar putea ajunge în țară primele trenuri electrice de care publicul călător are atât de mare nevoie

de Vlad Barza HotNews.ro
Autoritatea pentru Reformă Feroviară lansa în aprilie cea mai mare licitație din ultimii ani, prin care s-ar putea cumpăra maxim 80 de trenuri, cu cel mult un miliard de euro, sumă ce include și mentenanța. Următoarea dată importantă este 1 iulie, iar primele trenuri ar putea ajunge în cel mai bun caz la final de 2020, dar mai realist este termenul 2021. Nevoia de trenuri și vagoane este mare, iar călătorii vor simți și în această vară cât de grea este călătoria cu trenul, mai ales că de la 15 iunie vor fi ”detașate” vagoane către trenurile sezoniere spre Litoral, iar celelalte garnituri vor fi și mai scurte.
Metroul din Drumul Taberei
Foto: Asociatia Pro Infrastructura

Metroul din Drumul Taberei va fi gata în decembrie, promite șeful Metrorex

de Vlad Barza HotNews.ro
Șantierele metroului din Drumul Tabarei s-au deschis în 2011, dar metroul nu a fost încă inaugurat, proiectul având deja câțiva ani întârziere. Dumitru Șodolescu, director general al Metrorex, promite solemn că lucrarea va fi gata în decembrie. Reamintim că în aprilie a fost semnat contractul pentru sistemul de siguranță și automatizare a circulației și că acesta prevede un termen de nouă luni pentru instalarea, integrarea și testarea echipamentelor și a soft-ului de management a traficului.
Imagine de la conferinta de joi a AURSF si Provident
Foto: Hotnews

Văzând că unul din 5 români se plânge că nu i se explică suficient termenii și condițiile contractului de credit, Provident și AURSF au trecut la simplificarea documentului printr-un parteneriat. Anterior, și BCR semnase unul similar

de DP HotNews.ro
După ce în urmă cu 4 ani Asociația Utilizatorilor Români de Servicii Financiare (AURSF) semna primul parteneriat cu o bancă, document destinat unei mai bune protecții a consumatorilor dar si unei transparențe sporite, marți, președintele AURSF Alin Iacob a anunțat primul parteneriat similar cu un IFN (Provident). Reprezentanții AURSF au făcut câteva recomandări de clarificare și completare a unor articole din contract, care să faciliteze și mai mult înțelegerea acestora de către un consumator cu cunoștințe medii. Provident va transpune aceste recomandări începând cu septembrie 2019.
Eugen Teodorovici, ministrul finantelor
Foto: Guvern

Analiștii economici îl contrazic pe ministrul Finanțelor pe tema deficitului bugetar. Teodorovici susține că se va încadra în 2,76% din PIB

de F.B. HotNews.ro
Guvernul va diminua, ca de obicei, investițiile, pentru că altfel va depăși ținta de 3% asumată, sunt de părere analiștii economici contactați de HotNews.ro. Ei au spus că se așteptau ca execuția bugetară la 4 luni să arate așa rău, cu un deficit aproape dublu față de aceeași perioadă a anului precedent, la 1,11% din PIB, având în vedere creșterea cheltuielilor cu salariile bugetarilor și cu asistența socială, luând în considerare că veniturile nu pot ține pasul cu acestea. Pe de altă parte, ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, dă asigurări că se va încadra în deficitul de 2,76% din PIB, anunțat în proiectul de buget.
Masina Street View
Foto: Google

Mașinile Google Street View vor străbate din nou România pentru a culege imagini ”proaspete”

de Vlad Barza HotNews.ro
Marți, 4 Iun 2019 Economie | IT
Mașinile Google Street View vor străbate România în această vară, pentru a actualiza imaginile din țara noastră disponibile pe Google Maps Street View. Preluarea de noi imagini demarează la începutul lunii iunie și se va concentra pe cele mai importante orașe din România și zonelor adiacente acestora: din București și Ilfov, Brașov și Valea Prahovei, Constanța și litoralul Mării Negre și până la Iași, Piatra Neamț, Cluj, Târgu Jiu, Timișoara și Arad.
Scrisoare Banca Mondiala
Foto: Monitorul Oficial

Scrisoarea Băncii Mondiale de întrerupere a acordului pentru modernizarea Fiscului

de F.B. HotNews.ro
Premierul Viorica Dăncilă și ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, au semnat oficial un amendament privind Acordul de împrumut pentru proiectul de modernizare a administrației fiscale. Este vorba despre vestitul proiect cu Banca Mondială. Practic, prin acest amendament statul român spune că nu mai are nevoie de banii Băncii Internaționale pentru Reconstrucție și Dezvoltare (parte din grupul Băncii Mondiale).
Apple va testa masini autonome
Foto: Wikimedia Commons

Apple își schimbă modelul de business: Compania se distanțează de iPhone și trece la servicii pe bază de abonament

de Adi Iacob HotNews.ro
Marți, 4 Iun 2019 Economie | IT
Apple se distanțează de iPhone ca produs principal și începe să-și dezvolte un nou model de business bazat pe servicii pe bază de abonament. După ce la începutul acestui an compania de tehnologie a lansat un serviciu de streaming video ­- Apple TV+, o platformă de jocuri prin streaming - Apple Arcade, un serviciu financiar - Apple Card și o aplicație de știri pe bază de abonament - Apple News+, acum anunță că înlocuiește software-ul iTunes pe computere și laptopuri, după 18 ani, cu trei aplicații, Apple Music, Apple Podcasts și Apple TV.
Plenul Consiliului Economic si Social (CES)
Foto: Hotnews

Guvernul a decis să nu mai respecte legea

de Florin Barbuta HotNews.ro
Când eram mic, am auzit pentru prima dată, de la un director de școală, că legile sunt făcute pentru a fi încălcate. Chiar se mândrea în fața noastră, a elevilor, cu ce frază kitsch a rostit, crezându-se deștept. Guvernul a decis să pună în practică învățămintele acestei idei ce datează de mulți ani. A adoptat proiecte, ba chiar a publicat în Monitorul Oficial, fără a primi avizul Consiliului Economic și Social, încălcând legislația.
Subiectele zilei in presa occidentala
Foto: sxc.hu

Financial report May îi va invoca marți pe Churchill și Roosevelt pentru a-i transmite lui Donald Trump un avertisment. De ce nu a fost votat “neînfrântul” Tsipras? Adevărata agendă de la Bilderberg

de Dan Popa HotNews.ro
Financial Times: Theresa May îi va invoca marți pe Churchill și Roosevelt pentru a-i transmite lui Donald Trump un avertisment fin ● To Vima: De ce nu a fost votat “neînfrântul” Tsipras? - Dezastru de proporții istorice pentru SYRIZA ● Yeni Șafak: Adevărata agendă de la Bilderberg - Orientul Mijlociu ● The Telegraph: Fabricanții de arme ruși se retrag din Venezuela ca urmare a întârzierii plăților

În aprilie, șomajul a urcat ușor la 4%. Am avut cu 7.000 de șomeri mai mult în aprilie decât în martie

de DP HotNews.ro
Rata șomajului în luna aprilie 2019 a crescut cu 0,1 puncte procentuale față de cea înregistrată în luna precedentă (3,9%), a transmis marți Institutul Național de Statistică. Rata șomajului la bărbați a fost cu 0,8 puncte procentuale mai mare decât la femei. Numărul șomerilor din luna aprilie 2019 a fost de 354.000 persoane, în creștere cu 7.000 de șomeri față de luna precedentă.
Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici
Foto: AGERPRES

UPDATE Teodorovici vrea să extindă facilitățile din IT la industria textilă și prelucrătoare. Amnistia fiscală va fi prezentată săptămâna aceasta sau cealaltă

de F.B. HotNews.ro
Scutirea de impozitul pe venit pentru cei care lucrează în industria IT este o măsură bună, a declarat Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor Publice, făcând referire la declarațiile făcute recent de liderul PNL, Ludovic Orban, care a spus că nu este de acord cu aceasta. Mai mult, Teodorovici a spus că se gândește la extinderea acestei facilități în alte industrii.
Mirela Calugareanu si Eugen Teodorovici
Foto: Hotnews

UPDATE Teodorovici: Trebuie eliminată incompetența, corupția, politizarea mai ales în sistemul fiscal. Protocolul ANAF - CNSP nu rămâne în picioare

de F.B. HotNews.ro
Partea administrare fiscală trebuie să cunoască o schimbare radicală, o îmbunătăție radicală este necesară pentru toți contribuabilii, fie că sunt persoane fizice, fie că sunt persoane juridice, pornind chiar de la folosirea unor temeni mult mai clari pe deciziile de impunere, a declarat Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor Publice, într-o conferință de presă.
Mirela Călugăreanu, președinte ANAF
Foto: Hotnews

UPDATE Călugăreanu (ANAF): Ne-am dus degeaba în control, că acolo nu erau riscuri. Cum se vor desfășura controalele fiscale de acum înainte

de F.B. HotNews.ro
Doresc să reducem numărul de formulare și declarații fiscale pentru persoane juridice, a declarat Mirela Călugăreanu, noua șefă ANAF, într-o conferință de presă.
Eugen Teodorovici
Foto: Digi24.ro

Deficitul bugetar a sărit de la 0.5% în martie la peste 1.1% în aprilie. Cheltuielile Statului au crescut mai rapid decât veniturile. Doar cele de personal au urcat cu 26%

de DP HotNews.ro
Execuția bugetului general consolidat, conform datelor operative de execuție, s-a încheiat pe primele patru luni ale anului 2019 cu un deficit de 11,4 miliarde de lei, respectiv 1,1% din PIB, se arată în datele publicate luni de către Ministerul Finanțelor. Practic, cheltuielile au crescut mai rapid decât veniturile, ceea ce a adâncit dezechilibrul bugetului. Cheltuielile de personal de pildă sunt cu 26,0% mai mari față de cele realizate în primele patru luni ale anului 2018, creșterea fiind determinată de majorările salariale acordate în temeiul Legii cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.
Profilul antreprenorului roman e departe de cum ar trebui sa arate
Foto: sxc.hu

Păcatele tânărului antreprenor român. Și cele 5 mituri care îl înconjoară

de Dan Popa HotNews.ro
Când domnul Popescu și-a făcut firmă, la finele lui 2017, era ușor dezorientat. Tocmai își dăduse demisia de la fostul job, iritat de postura de angajat al unui patron pe care îl înjura la fiecare zi de leafă. Îl bârfea pe unde apuca, spunând tuturor cât de zgârcit e, jurându-se că la firma lui va deveni milionar. Sediul și l-a pus în apartamentul în care locuia, iar numărul de angajați era unul: el. Firma avea ca obiect de activitate comerțul. Lua marfă din Metro și o vindea cu un adaos care să-i permită să trăiască. Dar firma n-a supraviețuit prea mult. Dl. Popescu este unul din tinerii antreprenori despre care INS a publicat luni un studiu, arătând cum supraviețuiesc și mai ales cum mor noile companii românești.

Rezultate Start-Up Nation 2018-2019: Lista aplicanților admiși și respinși

de CZ HotNews.ro
Luni, 3 Iun 2019 Economie | EuROfonduri
Programul Start-Up Nation 2018-2019, prin care statul spune că va oferi fonduri nerambursabile de câte 200.000 de lei unor mici afaceri private, a parcurs o nouă fază importantă: s-a publicat lista celor 13.005 aplicanți care au fost declarați admiși sau respinși, cu sumele aprobate, în urma verificărilor.
Programator
Foto: Dreamstime

Cu cât ar scădea salariul unui IT-ist dacă ar fi reintrodus impozitul pe venit

de Adi Iacob HotNews.ro
Luni, 3 Iun 2019 Economie | IT
IT-știi sunt printre cei mai bine plătiți salariați din România. Un salariu mediu net în domeniu este de aproximativ 7.500 de lei pe lună. Iată cu cât ar putea scădea venitul IT-iștior dacă nu ar mai fi scutiți de impozitul pe venit, așa cum cerut săptămâna trecută președintele PNL, Ludovic Orban.
Uber
Foto: StartupCafe.ro

Reprezentanții Uber, Clever și Bolt cer Guvernului să grăbească adoptarea OUG pentru ridesharing

de Raluca Abrihan HotNews.ro
Joi, 13 Iun 2019 Economie | IT
Asociația Coaliția pentru Economie Digitală, organizatie independentă care reprezintă principalele companii de ride sharing și e-hailing din Romania, Uber, Clever și Bolt, solicită Guvernului urgentarea procedurii de adoptare a ordonanței de urgență promisă cu mai bine de două luni în urmă.ESRI

Top 10 articole cele mai ...

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version