Trumps USA Rysslandsutredningen
TT
Trumps USA Rysslandsutredningen

”Inte tillräckliga bevis – men friar inte presidenten”

Det fanns inte tillräckligt med bevis i den särskilde åklagaren Robert Muellers Rysslandsutredning för att åtala president Donald Trump för övergrepp i rättssak. Det uppger justitieminister William Barr och biträdande justitieminister Rod Rosenstein, skriver CNN.

”Men medan rapporten inte drar slutsatsen att presidenten har begått ett brott så friar den honom inte”, skriver Barr i brevet och citerar Robert Mueller. Det gäller alltså anklagelserna om att presidenten ska ha lagt sig i och försökt påverka utredningen.

Brevet, som innehåller de viktigaste slutsatserna från utredningen, skickades till kongressens ledamöter på söndagskvällen.

2 tim
Justitieminister William Barr. Sait Serkan Gurbuz / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Trumps USA Rysslandsutredningen

Viktigaste slutsatserna har lämnats över – bevisar inte att Trump har begått brott

USA:s kongressledamöter har fått ett brev från justitieminister William Barr med de viktigaste slutsatserna från den särskilde åklagaren Robert Muellers utredning om rysk inblandning i presidentvalet 2016, skriver Washington Post.

I rapporten ska det inte finnas någonting som styrker att president Donald Trump har begått någon brottslig gärning, skriver AP. Det står även att man inte hittat något bevis för att någon i Trumps kampanj skulle ha konspirerat med Ryssland.

”Även om rapporten drar slutsatsen att presidenten inte begått ett brott, så befriar den inte heller honom”, skriver Barr i brevet och citerar Robert Mueller.

3 tim
Donald Trump. Carolyn Kaster / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Trumps USA Rysslandsutredningen

Trump tyst om rapport – signalerar att han segrat

Det råder en spänd väntan bland USA:s kongressledamöter då detaljer från den särskilda åklagaren Robert Muellers utredning om rysk inblandning i valet 2016 ska presenteras – samtidigt befinner sig Donald Trump på sin golfanläggning Mar-a-Lago, skriver CNN.

”God morgon. Ha en bra dag!” twittrar presidenten från sin semesteranläggning följt av ”Make America great again!”

Trump, som länge anklagat utredningen för att vara en häxjakt, vill signalera att utredningen är en seger då den inte ledde till tillräckliga bevis för att åtala honom eller hans rådgivare, skriver CNN som tillägger att det är oklart huruvida det här är slutet eller bara början.

Hittills har minst sju personer erkänt sig skyldiga eller fällts och ytterligare 27 har åtalats som en del i utredningen.

Idag 15:55
Läs mer om Trumps USA
Trumps USA USA:s framtid
Donald Trump. Carolyn Kaster / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Trumps USA USA:s framtid

”Skedde ingen samverkan eller någon obstruktion”

Sammanfattningen av Rysslandsutredningen innebär ett ”fullständigt och totalt frikännande av presidenten”, skriver Vita huset i ett uttalande enligt AFP.

Donald Trump säger själv att det inte inträffade någon samverkan eller obstruktion.

– Det är det löjligaste jag har hört, säger han och fortsätter:

– Det är en skam att landet har fått gå igenom det här och det är en skam att er president har fått gå igenom det här innan jag ens blev vald, säger Trump och vill se en utredning om utredningen.

Även Donald Trumps advokat Rudy Giuliani är positiv till slutsatserna i utredningen.

– Det är bättre än förväntat, säger han enligt CNN.

I rapporten fanns ingenting som styrker att presidenten begått någon brottslig gärning. Det står även att man inte hittat något bevis för att någon i Trumps kampanj skulle ha konspirerat eller medvetet samarbetat med Ryssland.

2 tim
Lindsey Graham. J. Scott Applewhite / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Trumps USA USA:s framtid

Partiet: Bra dag för Trump – fanns ingen påverkan

Den republikanske senatorn Lindsey Graham, som också är ordförande i justitieutskottet, säger i ett uttalande att det är en bra dag för rättstatsprincipen och en jättebra dag för president Donald Trump och hans team, skriver CNN.

– De mörka molnen som hängt över president Trump har försvunnit i och med den här rapporten, säger Graham.

Samtidigt kräver topprepublikanen Doug Collins att Demokraterna lägger ner sin jätteutredning mot presidenten.

”Den särskilde åklagarens utredning var lång, grundlig och avgörande: Det fanns ingen påverkan. Det finns ingen konstitutionell kris”, skriver han.

2 tim
Jerry Nadler/Elizabeth Warren. TT
Trumps USA USA:s framtid

Barr kallas till utskott för att vittna om avvikelser

Demokraten Jerry Nadler, ordförande i representanthusets justitieutskott, uppmanar till full transparens efter slutsatser från den särkskilde åklagaren Robert Muellers Rysslandsutredning offentliggjorts, skriver CNN.

Därför kommer justitieminister William Barr att kallas till utskottet för att vittna ”i ljuset av de väldigt oroväckande avvikelser” som framkommer i summeringen.

Demokraten Elizabeth Warren, som också utmanar Donald Trump i valet 2020, skriver på Twitter: ”Kongressen röstade 420–20 för att släppa hela Mueller-rapporten. Inte en ’sammanfattning’ från hans handplockade justitieminister. Barr, gör rapporten offentlig. Omedelbart”.

1 tim
Läs mer om Trumps USA
Viking Sky vid kaj i Molde. Svein Ove Ekornesvåg / TT NYHETSBYRÅN
Norska kryssningsfartyget i sjönöd

Alla fyra motorer slogs ut: ”Är väldigt svårt att förstå”

Samtliga fyra motorer på kryssningsfartyget Viking Sky som råkade i sjönöd utanför Norge hade slagits ut, rapporterar TT. Enligt Tomas Åström, kris- och beredskapsansvarig på Transportstyrelsen, är det mycket ovanligt och ska i princip inte kunna ske.

– Det är väldigt svårt att förstå, säger han.

Han berättar att motorerna på stora kryssningsfartyg byggs i par helt separerade från varandra. Om de två motorerna i det ena maskinrummet slutar att fungera ska de andra två kunna ta över och föra fartyget i säkerhet.

Enligt Åström är det dock osannolikt att samma fel kommer att drabba något mer fartyg, eftersom fartyg till skillnad från flygplan, inte byggs i stora serier.

3 tim
Kryssningsfartyget Viking Sky lägger i hamn. Svein Ove Ekornesvåg / TT NYHETSBYRÅN
Norska kryssningsfartyget i sjönöd

Viking Sky har lagt till i hamn – efter kaosdygnet

Kryssningsfartyget Viking Sky har lagt till i hamnen i Molde efter ett dramatiskt dygn till havs, skriver NRK. Jublande passagerare ropade från däck när fartyget lade i hamn.

– We made it, skrek de enligt NRK.

Knappt 1 000 passagerare var kvar på fartyget, som råkade i sjönöd vid Norges kust i går. I hamnen väntar bussar som ska köra passagerarna vidare till ett hotell där de ska registreras av polisen samt Röda Korset. Där kommer de också att serveras middag.

– Arbetet med att ge passagerarna stöd fortsätter när fartyget är i hamnen i Molde, säger Trond Inge Larsgård, vid Röda korset, till NRK.

Idag 15:27
Passagerare som evakuerats från fartyget kliver av en helikopter i Hustadvika.  Odd Roar Lange / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Norska kryssningsfartyget i sjönöd

Passagerare: Såg bara ben, armar, vatten och bord

Kryssningsfartyget som råkade i sjönöd vid Norges kust väntas inom kort vara framme i Molde, skriver norska Dagbladet.

Enligt räddningscentralen HRS kan de nära 900 personerna som är kvar ombord känna sig trygga. Men för flera av passagerarna har det senaste dygnet varit skrämmande.

– Vi befann oss i restaurangen när det kom en riktigt stor våg och krossade en dörr och översvämmade hela restaurangen. Allt jag såg var ben, armar, vatten och bord. Det var som Titanic, säger Carolyn Savikas från USA till VG.

Amerikanen Rodney Horgen säger att det var ”surrealistiskt”.

– Människor föll och bordsskivor gled på golvet, säger han till NRK.

Idag 14:19
Läs mer om Norska kryssningsfartyget i sjönöd
Josefin Nilssons begravning. Karl Melander/TT / TT NYHETSBYRÅN
Josefin Nilsson 1969–2016

Skådespelaren: ”Har redan fått genomlida domen”

I en ny SVT-dokumentär framkommer detaljer om hur sångaren och skådespelaren Josefin Nilssons blev misshandlad av en tidigare pojkvän och hur rädd hon var för honom.

Den anklagade mannen, som jobbar som skådespelare, dömdes till villkorlig dom för misshandeln 1998 och är fortfarande kvar på sin arbetsplats. Han har inte själv tagit del av det som skrivs om honom i samband med att dokumentären sänts, skriver Expressen.

– Jag har kontaktat en advokat som gått igenom det här. Jag har inte orkat göra det själv men har fått det förklarat för mig, säger han till tidningen.

Han säger att han redan fått ”genomlida domen för tjugo år sedan” och att i svensk rättvisa går det inte till så att man ska måsta genomlida det igen.

Medarbetare som Expressen pratat med vill att styrelsen agerar. Arbetsplatsens pressavdelning skriver i ett mejl att man inte kommenterar personalärenden.

24 min
Morgan Alling och Josefin Nilsson. Arkivbilder. TT
Josefin Nilsson 1969–2016

Morgan Alling om Josefin Nilsson-filmen: ”Jag grät”

Skådespelaren Morgan Alling är en av flera som reagerat på dokumentärfilmen om Josefin Nilssons liv, där det framkommer att att hon under sent 1990-tal misshandlades svårt av sin dåvarande pojkvän.

Han skriver på Facebook att han ”grät öppet” när han såg filmen. I inlägget tar han även upp att han som liten låg under sängen och såg sin mamma bli misshandlad. Dagen efter satt hon med blåtiror och skojade bort det.

”Se på mig Morgan, jag har så stora blåklockor att man kan sälja mig i en blomsteraffär. Jag skrattade inte”, skriver Alling.

Han avslutar texten med att han tänder ett ljus för Josefin och alla de kvinnor som varje år misshandlas till döds, men även för barnen.

”Jag vet att det är skamfullt jobbigt, ångest att berätta vad som sker innanför väggarna. Men vi är många som vägrar att du ska få ett slag till.”

Idag 13:22
Josefin Nilsson som ung. Arkivbild. Anders Wiklund/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Josefin Nilsson 1969–2016

Många starka känslor om Josefin Nilssons liv

Den nya dokumentärfilmen om sångaren och skådespelaren Josefin Nilssons liv ”Älska mig för den jag är” har väckt starka reaktioner i sociala medier sedan den släpptes i fredags.

Under bland annat hashtaggen #brinnerförjosefin reagerar människor på det som framkommit i filmen, att Nilsson under sent 1990-tal misshandlades svårt av sin dåvarande pojkvän, skriver TT.

Under gårdagskvällen hedrades hon även med en ljusmanifestation i Stockholm, skriver Dagens Nyheter.

Den svenska stjärnan avled efter en tids sjukdom 2016, bara 46 år gammal. I fredags när filmen släpptes skulle hon ha fyllt 50 år.

Idag 09:45
Läs mer om Josefin Nilsson 1969–2016

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund
Tomas Oneborg / SvD / TT / TT NYHETSBYRÅN
Metros ägarbyte

Krisande Metro drar ner på utgivning och personal

Metro kommer att dra ner på antalet utgivningsdagar och ”pröva varje anställd”. Det säger tidningens vd och ägare Christen Ager-Hanssen till Expressen.

– Det är självklart att det blir personalneddragningar där vi tittar på vem som levererar och vem som inte levererar, säger han.

Metro har har tiotals miljoner kronor i skulder till bland annat Skatteverket, SL och hyresvärden Alecta. Ager-Hanssen uppger att han kommer att begära en företagsrekonstruktion i början av kommande vecka.

1 tim
Metros ägarbyte

Metros ägare: Ska stämma Kinnevik på 300 miljoner

Metros ägare och vd Christen Ager-Hanssen ska stämma investmentbolaget Kinnevik, säger han till Expressen.

Kinnevik sålde tidningen till Hanssens investmentbolag Custos 2017.

– Vi ska kräva 300 miljoner kronor. Kinnevik har manipulerat siffrorna och dolt företagets verkliga ekonomiska situation, säger Hanssen till Expressen.

Kinneviks kommunikationsdirektör Torun Litzén säger till Expressen att de känner sig ”trygga med hur försäljningen av Metro gick till”.

Ager-Hanssen säger också att det krävs en företagsrekonstruktion för att rädda den krisande gratistidningen.

Idag 07:22
Torun Litzén, Kinneviks kommunikationschef.  Kinnevik och TT
Metros ägarbyte

Svaret på stämningshotet: ”Vi känner oss trygga”

Kinnevik känner sig trygga med hur försäljningen av gratistidningen Metro gick till, säger kommunikationsdirektören Torun Litzén till Expressen.

Metros ägare och vd Christen Ager-Hanssen uppger för tidningen att han ska stämma investmentbolaget på 300 miljoner med motiveringen att de ”manipulerat siffrorna”.

– Från vårt perspektiv har försäljningen av Metro gått helt korrekt till och vi känner oss trygga med den processen, säger Torun Litzén till Expressen.

Idag 07:52
Läs mer om Metros ägarbyte