Trumps USA Rysslandsutredningen
Trump och Michael Cohen TT
Trumps USA Rysslandsutredningen

Analys: Kan vara avgörande beviset i ryssutredningen

Donald Trump uppmanade sin tidigare advokat Michael Cohen att ljuga för kongressen om hans planer kring ett Trump Tower i Moskva, enligt uppgifter till Buzzfeed. Om de uppgifterna stämmer kan det vara det avgörande beviset för Rysslandsutredningen, skriver CNN:s Chris Cillizza i en analys.

Om Robert Mueller dessutom har detta ”så är det väldigt, väldigt svårt att se att riksrättsåtalet inte startar i representanthuset när den särskilde åklagarens rapport kommer ut”, skriver han.

Man ska inte göra sig några illusioner om svårigheterna att ställa presidenten inför riksrätt, skriver Adam Server i en analys i The Atlantic. Han menar att presidenten byggt en stark personlighet i sin väljarbas och har stöd från konservativa medier och republikaner.

”Men det borde heller inte göras illusioner om vad tyngden av bevis mot Trump säger: Presidenten är en skurk”, skriver han.

Igår 23:15
Michael Cohen.  Julio Cortez / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Trumps USA Rysslandsutredningen

Uppgift: Trump fick Cohen att ljuga om rysskontakter

Donald Trump uppmanade sin tidigare advokat Michael Cohen att ljuga för kongressen om omfattningen på hans planer på att bygga ett Trump Tower i Moskva, enligt uppgifter till Buzzfeed.

Robert Mueller, som leder Rysslandsutredningen, ska även ha samlat bevis om styrker uppgifterna genom intern kommunikation och vittnesuppgifter. Cohen ska även ha erkänt för utredarna att han ljugit.

Trump och Cohen ska ha haft minst tio möten om Moskva-avtalet under presidentkampanjen och Cohen ska även regelbundet ha uppdaterat Trumps barn om hur planerna fortskred, uppger två tjänstemän som utrett ärendet till nyhetssajten.

Igår 07:09
Jeenah Moon / TT NYHETSBYRÅN
Trumps USA Rysslandsutredningen

Analys: Diskussionen kan åter handla om riksrätt

Strålkastarljuset kan åter riktas mot att ställa president Donald Trump inför riksrätt. Det skriver Vox-skribenten Andrew Prokop i en analys efter att nya uppgifter tyder på att Trump uppmanat sin advokat Michael Cohen att ljuga om hans byggplaner i Moskva och kontakter med Ryssland.

Det gäller förstås att vara försiktig med alla nyheter som bygger på anonyma källor, men det är en potentiell ”game-changer” om uppgifterna bekräftas. Visar det sig stämma är det de starkaste bevisen hittills på att presidenten brottsligt försökt förhindra Rysslandsutredningen, skriver Prokop.

Igår 09:17
Läs mer om Trumps USA
Valet 2018 Överenskommelsen
Veronica Palm och Annie Lööf TT
Valet 2018 Överenskommelsen

S-profil: Hatet mot Lööf beror på att hon är kvinna

C-ledaren Annie Lööf får utstå hat efter beslutet att släppa fram Stefan Löfven som statsminister. Att hon är kvinna leder till att hon får mer hat, menar den tidigare socialdemokratiska riksdagsledamoten Veronica Palm.

”Lööf får groteska mänger mer hat än Björklund. Det beror inte på något annat än att hon är just en hon, att det provocerar att en kvinna har makt och tar plats. Det beror på ynkliga män och manssamhället”, skriver Palm på Twitter.

Annie Lööf som själv har uppmanat till en bättre samtalston säger till Aftonbladet:

– Det finns en anständighetens gräns och den är passerad från flera håll.

Igår 22:44
Statsminister Stefan Löfven gästar Aktuellt  SVT
Valet 2018 Överenskommelsen

Stefan Löfven svänger om familjeåterföreningarna: ”Rätt mänsklig tanke”

Statsminister Stefan Löfven är nöjd med helheten i överenskommelsen mellan S, MP, C och L. Alternativet hade varit en högerregering beroende av SD, säger han i en förinspelad intervju i kvällens Aktuellt i SVT.

På flera punkter i överenskommelsen har S tvingats kompromissa. En av dem är frågan om familjeåterföreningar där partiet nu har svängt.

Statsministern menar att man gjort en avvägning när man förlänger den tillfälliga lagen, som begränsar möjligheterna för asylsökande och deras anhöriga att få uppehållstillstånd, samtidigt som man inväntar arbetet i EU för att fler länder ska ta ansvar.

– Under den tiden så tycker jag att det är rimligt att barn och föräldrar får återförenas, säger statsminister Stefan Löfven i Aktuellt.

På frågan om detta betyder att partiet har ändrat sig på den punkten svarar Löfven:

– I den delen, ja. Jag tycker att det är en rätt mänsklig tanke.

Igår 18:05
Läs mer om Valet 2018
Trumps USA USA:s framtid
Donald Trump. Kevin Lamarque / TT NYHETSBYRÅN
Trumps USA USA:s framtid

Trump: ”Ska göra uttalande om krisen vid gränsen”

USA:s president Donald Trump skriver på Twitter att han kommer att göra ett ”stort tillkännagivande” på lördagen klockan 15.00 lokal tid.

Uttalandet kommer att behandla gränsen mot Mexiko och nedstängningen av delar av USA:s statsapparat.

På grund av att presidenten inte fått med sig Demokraterna i beslutet om finansiering av muren har nu delar av statsapparaten varit nedstängda i 28 dagar.

Igår 23:35
Nancy Pelosi JOSHUA ROBERTS / TT NYHETSBYRÅN
Trumps USA USA:s framtid

Pelosi skjuter upp resa – säger att Trump läckt plan

Representanthusets talman Nancy Pelosi planerade att ta ett kommersiellt flyg till Afghanistan efter att Donald Trump på torsdagen stoppat henne från att använda militärens flygplan. På fredagen sköt hon dock upp resan och säger att det är på grund av att Trump-administrationen läckt hennes planer.

”Med tanke på de allvarliga risker som orsakats av presidentens åtgärder har delegationen beslutat att skjuta upp resan för att inte sätta våra trupper, säkerhetspersonal eller andra resenärer i fara”, säger Pelosis talesperson Drew Hamill i ett uttalande.

En anonym tjänsteman i Vita huset förnekar att man har läckt resplanerna, skriver AP.

Trump hävdade att resan var en ”olämplig pr-aktivitet” och att Pelosi borde stanna i USA tills nedstängningen av delar av USA:s statsapparat är över.

Igår 16:57
Steven Senne / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Trumps USA USA:s framtid

Analytiker: Ekonomin klarar nedstängning – kortsiktigt

Den pågående nedstängningen av USA:s statsapparat väntas pågå fram till mitten av februari, enligt en Bloomberg-enkät bland analytiker. Drygt hälften av analytikerna tror inte att konflikten ökar sannolikheten för en recession i år.

Ryan Sweet, avdelningschef på Moody’s, tror att nedstängningen kan få mer långtgående konsekvenser som inte visar sig i BNP-siffrorna på kort sikt.

– Nedstängningen kommer förmodligen inte att stoppa den ekonomiska expansionen i år, men den kan efterlämna ett mer varaktigt intryck som hämmar företagares och investerares förtroende, säger Sweet till Bloomberg.

Igår 10:18
Läs mer om Trumps USA
Trumps USA Nordkoreakrisen
Pompeo och Kim Yong Chol Carolyn Kaster / TT NYHETSBYRÅN
Trumps USA Nordkoreakrisen

Bekräftat: Trump ska möta nordkoreansk diplomat

Den nordkoreanska toppdiplomaten Kim Yong Chol träffade på fredagen USA:s utrikesminister Mike Pompeo för samtal, rapporterar Reuters. Nästa steg för diplomaten blir att träffa Donald Trump, meddelar Vita huset enligt AFP.

Trump och diplomatens samtal ska lägga grunden för ett nytt möte mellan presidenten och Nordkoreas ledare Kim Jong Un.

Kim Yong Chol är tidigare spionchef och är Pyongyangs ledande förhandlare i samtalen om kärnvapennedrustning.

Igår 17:15
Arkivbild: Choe Son-Hui Andy Wong / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Nordkoreakrisen

UD: Nordkoreansk toppdiplomat i Sverige

Höga företrädare från Nordkorea och USA ska i dagarna mötas i Stockholmsområdet, erfar Dagens Nyheter. UD bekräftar för TT att den nordkoreanska toppdiplomaten Choe Son-Hui befinner sig i Sverige.

Syftet med mötet, som ska ha planerats i det tysta i månader, uppges vara att bygga förtroende mellan länderna. Utrikesminister Margot Wallström (S) deltar i samtalen mellan sändebuden. .

Även Ekot har fått uppgifter om ett möte i Stockholm mellan ländernas speciella förhandlare i kärnvapenfrågor. Enligt deras uppgifter har dock USA:s förhandlare ännu inte anlänt till Sverige.

Igår 13:02
Läs mer om Trumps USA
Valet 2018 Spelet om regeringsmakten
Ebba Busch Thor (KD), Ulf Kristersson (M) och Jimmie Åkesson (SD).
Valet 2018 Spelet om regeringsmakten

Sifo: M, KD och SD skulle få egen majoritet vid val i dag

Om det vore val i dag skulle M, KD och SD få en egen majoritet i riksdagen med 179 mandat.

Det visar opinionsinstitutet Sifos januarimätning, som är den första mätningen efter att överenskommelsen mellan S, MP, C och L presenterades, skriver SvD.

Både MP och L hamnar här under riksdagsspärren med 3,9 respektive 3,6 procent av rösterna. Den statistiska felmarginalen för MP ligger på 0,9 och för L på 0,8 procentenheter, vilket i praktiken gör att partierna skulle kunna klara riksdagsspärren, skriver SvD.

Mätningen visar inga statistiskt signifikanta förändringar jämfört med förra månaden. Dock är tappet för C och L sedan valet statistiskt säkerställt. Liberalerna har enligt Sifos mätning tappat varannan väljare sedan valet.

Igår 16:29
Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor intervjuas av journalister efter statsministeromröstning i riksdagen. Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Spelet om regeringsmakten

Busch Thor efter röstning: ”Jag är orolig för Sverige”

Ingen kan påstå att överenskommelsen mellan S, MP, C och L innehåller en gemensam vision för en välfärd svenskarna kan lita på. Det skriver Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor i ett inlägg på Instagram.

”Jag är orolig för Sverige. För ska en regering kunna föra ett land framåt behövs en tydlig målbild om vad man vill uppnå – så att alla drar åt samma håll.”

Så är inte fallet nu, enligt KD-ledaren.

”I stället ser vi nu ut att få en regering ledd av Stefan Löfven som är bildad på splittring och missämja”, skriver hon.

Igår 12:53
Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Spelet om regeringsmakten

Statsminister Löfven: ”Den största vinnaren är Sverige – viktiga uppgifter väntar”

Stefan Löfven har återigen valts till Sveriges statsminister.

– Jag tar mig an det här ansvaret både med ödmjukhet men också med beslutsamhet, säger han på en pressträff.

Han menar att överenskommelsen mellan S, MP, C och L nu ska genomföras ”till fullo” och att det handlar om att hitta lösningar.

– Ingen fick allt, alla fick något, och den största vinnaren med Januariavtalet är Sverige, säger Löfven, som menar att reformtakten nu kommer att bli hög.

– Vi har viktiga uppgifter framför oss. Välfärden ska tillföras stora resurser, sjukvården ska vara tillgänglig för alla.

Han tillägger också att poliserna ska bli fler, att försvaret ska bli starkare, att det ska bli studiero i skolan och att klimatomställningen ska skyndas på.

Igår 09:29
Läs mer om Valet 2018

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund