Hoppa till huvudinnehåll

Mest lästa

"Elevens familj ville inte att skolan gör en grej av sexmeddelandena från läraren" – rektorn polisanmälde inte och är nu åtalad för tjänstebrott

Rektorn är åtalad för brott mot tjänsteplikt.

Utbildningsverkets jurist och några lärare vid Hoplaxskolan i Helsingfors hördes i tingsrätten på fredagen i rättegången mot skolans tidigare rektor. Rektorn är åtalad för brott mot tjänsteplikt eftersom hon inte polisanmälde en lärare som sexchattade med en elev. Elevens mamma ansåg enligt ett vittnesmål att skolan inte ska göra någon grej av meddelandena om kvällskåthet.

Analys: Efter 131 dagar av politisk såpopera, och två splittrade block, blev Stefan Löfven statsminister - men priset är högt och han tvingas nu verkställa borgerlig politik

Skatterna sänks för de rikaste och nyanlända får lägre lön.

Efter en evighetslång höst som började likna en politisk såpopera lyckades Stefan Löfven till slut sega sig tillbaka till statsministerposten. Priset han betalar för att få behålla makten är bland annat rejält sänkta skatter och etableringsjobb med lägre lön för nyanlända - reformer som Socialdemokraterna egentligen inte vill ha, skriver Svenska Yles Nordenkorrespondent Linda Söderlund.

Vad är en våldtäkt? Svaret är inte det samma idag som för 10 år sedan och det syns i sexbrottsstatistiken

Lagändringar och anmälningsbenägenhet påverkar statistiken.

De senaste dagarna har medierna tutat ut mängder av statistik över antalet sexualbrott. Men statistiken över antalet sexbrott i Finland berättar egentligen ganska lite om det faktiska antalet brott och desto mer om hur lagstiftningen och den allmänna synen på sexualitet har ändrat.

NHL-kolumnen: Winnipeg ser inte för tillfället ut som en Stanley Cup-finalist – utan Patrik Laine i storform kan Jets glömma hockey i juni

Jets behöver sin blåvita målmaskin i vår.

Serietabellen ljuger. Winnipeg Jets ligger i topp av Central-divisionen och tar sig till slutspel utan problem. Där börjar ändå problemen om spelet fortsätter att se ut som det gör. Och ifall inte Jets får en andra kedja som kan leverera. Läs: Ifall inte Patrik Laine får trovärdiga kedjekompisar.

Vegatoppen

Griniga gubbar med glimten i ögat

Benny Törnroos & Kent Sjöman släpper ny låt.

Benny Törnroos och Kent Sjöman är rutinerade underhållare. Att stå på en teaterscen och att sjunga ligger nära hjärtat för dessa herrar. För första gången släpper duon en låt tillsammans och med den utmanar de nu på Vegatoppen.

Serie: Borgen

Se succédramat Borgen.

Danmark får en kvinnlig statsminister efter dramatiska händelser. I bakgrunden finns konspirationer, politiskt mygel och på förhand överenskomna maktkonstellationer. Birgitte Nyborg blir överraskande valsegrare och statsminister. Men turbulensen i kulisserna tar verkligen inte slut när valet är över. Vi får se det önskade kvalitetsdramat från Danmark från början.

Svenska Yles Annvi Gardberg får Topeliuspriset för outröttligt sanningssökande och stort civilkurage

Gardberg får Topeliuspriset för ståndaktig journalistik.

En lyhörd sanningssökare och en mångmedial grävande journalist som kompromisslöst står på journalistikens sida. Så lyder prismotiveringen som ger Svenska Yles Annvi Gardberg Topeliuspriset. Hennes program och artiklar om silvervatten och alternativa cancervårdformer har väckt stor debatt.

"Hyresvärdar sätter i system att behålla hyresgarantin" - bråk om slutstädning och lägenhetens skick hör till de vanligaste tvisterna

"En del hyresvärdar ser garantin som en bonushyra."

En hyresgäst i Jakobstadsområdet säger att hyresvärden skyllde en gammal skada i murstocken och en tillplattad list på honom och vägrade betala tillbaka garantihyran. Tvister om hyresgarantin är bekanta för Pia Lohikoski på Vuokralaiset VKL.

Biskopskandidaterna delade om homosexualitet - vissa hänvisar till Bibelns ord, andra anser att tonen i debatten är oförsvarlig

Insändaren publicerades i tidningen Syd-Österbotten.

De fyra färska biskopskandidaterna reagerar på kaplan Markus Engströms insändare i tidningen Syd-Österbotten. I sin insändare skriver Engström att det är "en sorglig och tragisk samhällsutveckling" att hylla den "homosexuella livsstilen".

Serie: Den döende detektiven

Dekkarserie i önskerepris.

Svenskt kriminaldrama. Del 1/ 3. När den pensionerade polisen Lars Martin Johansson, LMJ, drabbas av en stroke ställs hans liv på ända. LMJ:s läkare får honom intresserad av ett tio år gammalt ouppklarat sexualmord på en liten flicka. Han förstår ganska snart att den mördade flickans pappa döljer något. I rollerna bl.a. Rolf Lassgård och Helena af Sandeberg.

Direkt på Arenan

Bekanta dig med hur vi jobbar med Ansvarsfull journalistik

Välkommen till Svenska.yle.fi!

Läs mera:

Tipsa och kontakta oss

Vet du något som borde granskas av Svenska Yles journalister?
Tipsa oss
Vill du ge respons eller hitta kontaktuppgifter?
Kontakta oss

Läs mera:

Följ oss på Facebook, Instagram, Twitter och Whatsapp!

Svenska Yle är aktiv också på sociala medier. Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och Whatsapp.