JelenHaz
Kedd, 2019. március 19., 02.32
Csoportkép a kívül-belül példásan felújított Bohus-kastély teraszán
Március 15-én, pénteken Balla Géza ópálosi pincészetének udvarán a dévai Szent Ferenc Alapítvány nagyszalontai, kisiratosi és dévai gyermekotthonaiból egybegyűlt közel 200 gyermeket, illetve a környékről megjelent szép számú felnőttet p. Böjte Csaba ferences szerzetes, az Alapítvány elnöke köszöntötte, kitérve március 15-nek a nemzetünk történelmében, az életünkben betöltött szerepére. »
Dr. Libus Endre a forradalmár dettai szolgabíró érdemeit méltatja (Fotók: facebook.com)
A nemzeti ünnep alkalmából, 2019 március 16-án a Dettai RMDSZ szervezésében került sor Tímáry Imre egykori szolgabíró, 1848-as forradalmár emléktáblájának leleplezésére dettai szülőházának a falán, a Victoriei utca 17–19. szám alatt. »

A diákok ünnepi előadásában az összetartozás, a szülőföldhöz való ragaszkodás alapérzése öltött testet
Ahogy Szilágyi Ildikó igazgatónő köszöntőjében találóan megjegyezte: a március 15-i megemlékezések alkalmával igyekszünk ugyanazt a történelmi, nemzeti eseményt évről évre különböző nézőpontból látni, láttatni. »

Christian Rudik a temesvári Opera új igazgatója
A temesvári Román Nemzeti Opera hétfői sajtóközleménye szerint 2019. március 18-tól, 120 napos átmeneti időszakra Christian Rudik operaénekes tölti be az intézmény menedzseri tisztségét. »

Dévai Nagy Kamilla fellépése Lugoson
Március 14-én az Eftimie Murgu-szobornál megtartott hagyományos koszorúzással indultak a lugosi megemlékezések, ahol a román forradalmár tevékenységét Langó Ferenc Attila méltatta. »

A kisiskolások nőnapi műsora örömkönnyeket csalt az anyukák és a nagymamák szemébe
Március 8-án, Nőnap alkalmából az anyukákat és nagymamákat ünnepeltük Zerinden, a Tabajdi Károly Általános Iskolában. »

Hiterősítő ökumenikus imahét Déván
Rátoni Csaba dévai református lelkipásztor igehirdetésével zárult a Dél-Nyugat Erdélyi Unitárius Egyházközség Déván megszervezett ökumenikus imahete. »

Indul a tavaszi nagytakarítás a városban
Március 18-án, hétfőn startolt az aradi önkormányzat hagyományos év eleji akciója, a Tavaszi nagytakarítás. A teljes forgatókönyv (időpontok, helyszínek) már összeállt, a programba már csak az időjárás szólhat bele, mondják a kezdeményezők. »

Hit által megmaradni
Vajdahunyadon a római katolikus templomban kezdődött a március 15-i ünnepség. A helybeli magyar tagozatos diákok Mészáros Enikő tanárnő és Pampu Anna tanítónő vezetésével szívhez szóló műsorral elevenítették fel a szabadság hőseinek emlékét. »

Rovana Plumb miniszter (középen) a sajtónak nyilatkozik (Pataki-fotók)
A temesvári megyeházán aláírták a Regionális vízvezeték- és szennyvízhálózat fejlesztési projekt Temes megyében című európai uniós pályázat finanszírozását biztosító szerződést, amelyet az EU-s alapok minisztere, Rovana Plumb, Ilie Vlaicu Aquatim igazgató és Călin Dobra, a Közösségfejlesztési Egyesület (ADI) elnöke látták el kézjegyükkel. »

Hiszem azt, hogy én is jó magyar vagyok
Szinte 12 órát ölelt fel Déván a március 15-i megemlékezések sora. Egyfajta kulturális, történelmi, közösségi maraton – melyben a helyiek erőfeszítését magyarországi, székelyföldi fellépők támogatták. »

Mandics György és Gheorghe Vidican estje
Március 21-én 17 órakor a Jelen Ház vendéglőjében kerül sor Gheorghe Vidican Érdes vérem – Aspru sângele meu – (Irodalmi Jelen Könyvek, 2019) című fordításkötetének a bemutatójára. »

(ISU Arad Facebook)
Az igazi hősök névtelenek, szerények és ők is csak egyszerű hétköznapi emberek – talán így jellemezhetőek a kisjenői tűzoltóegység tagjai, de napokig lehetne dicsérni azt, amit vasárnap csináltak. »

Már több mint háromszáz jegy elkelt!
Szatmárnémeti, Nagyvárad, Kolozsvár és Zilah után, március 20-án Déván koncertezik Mága Zoltán és a budapesti Primarius kamarazenekar. »

Az erdőhegyi óvodások műsorát Henţ Annamária és Hotăran Zsuzsanna óvónők tanították be
Nemzeti ünnepünkön az Erdőhegyi Iskola valamennyi diákja ünnepelt, az óvodásoktól a nyolcadikosokig, kokárdát készített, ragasztott, színezett, Kossuth-nótát tanult és énekelt. »

Március idusa Aradon
Aradon, a Megbékélési parkban több százan vettek részt a március 15. alkalmából szervezett rendezvényen. Elhangzott a román, a magyar és az európai himnusz (Beethoven IX. szimfóniájának Örömódája), majd Fekete Károly, az Aradi Kölcsey Egyesület alelnöke (az utóbbi idők aradi magyar rendezvényeinek immár „hagyományos” műsorvezetője) üdvözölte magyarul és románul az ünnepségen megjelent vendégeket. »

(fotó: facebook – 2016-os felvétel)
Március 23-án, szombaton Arad nyolcadik alkalommal csatlakozik a Menetelés az életért elnevezésű országos abortuszellenes kampányhoz. »

Fotó: sursadevest.ro
Péntek reggel sokkoló hír terjedt el futótűzként Temesváron: valaki kiugrott a Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) székházának ablakából és szörnyethalt. »

A diákok szívhez szóló előadása a petrozsényi ünnepségen
Hunyad megyében hagyományosan az 1848–1849-es magyar forradalom és szabadságharc kiemelkedő történelmi helyszínén, Piskin kezdődnek a március 15-ei megemlékezések. »

(fotó: uta-arad.ro)
A nagyváradiak közel álltak a visszaeséshez, eljöttek Aradra és most nyugodtan folytathatják a II. Ligában – a szombati mérkőzésről mondhatni, hogy Ionuț Popa csapata a Luceafărult megajándékozta egy 0:3-as győzelemmel. Ráadásul hazai pályán… »

Liviu Dragnea, a Szociáldemokrata Párt elnöke szerint csak „cirkuszt csinált” az a suceavai üzletember, aki önerőből megépíttetett egy méter autópályát, majd tiltakozásra biztatta a romániai lakosságot a sztrádák hiánya miatt. »

A Manchester City a Tottenhammel, míg az FC Barcelona a Manchester Uniteddel találkozik a labdarúgó Bajnokok Ligája negyeddöntőjében. »


Jelen
Puskel Péter
Communitas
'