MOL Winter EVO
Hétfõ, 2019. január 21., 04.30
A román EU-elnökség fő célja a schengeni csatlakozás kell legyen
Kelemen Hunor szerint az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét betöltő Románia legfontosabb célja az ország schengeni csatlakozása kell legyen. »

Baudoin Kanda (uta-arad.ro)
Baudoin Kanda (születési neve Baudoin Tshitungi Dieudonne Kanda) az aradi FC UTA futballcsapat új játékosa, a klub és Kanda szombaton kötötte meg az egyezséget. »

Erdélyben kapom a pluszt, amit a szülőföld nyújthat
Január 27–31. között Erdélyben turnézik Tamás Gábor, a népszerű magyar könnyűzene-énekes. Székelyföldi fellépéseit követően január 30-án 18 órától Petrozsényban lép fel, az I. D. Sârbu Színházban. »

(MTI-fotó, Illyés Tibor)
A magyar férfi kézilabda-válogatott szombaton 25:22-re kikapott a Herningben hazai közönség előtt játszó olimpiai bajnok dán csapattól az első középdöntős mérkőzésén a világbajnokságon, így már biztosan nem juthat elődöntőbe. »

Fotó: MTI / Veres Nándor
A Hargita megyei Csíkkarcfalván pénteken átadták a Székelyföldi Jégkorong Akadémia orvosi és módszertani központját, mely a magyar állam 640 millió forintos támogatásával épült fel. »

Meghalt Andy Vajna
Életének 75. évében hosszú betegség után budapesti otthonában elhunyt Andy Vajna, a magyar és a nemzetközi filmipar meghatározó alakja, filmproducer, nemzeti filmipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos – közölte a Magyar Nemzeti Filmalap vasárnap az MTI-vel. »

Fotó: pressalert.ro
A Temes Megyei Kereskedelmi, Ipari és Mezőgazdasági Kamara (CCIAT) múlt heti sajtótájékoztatóján bemutatták azokat az európai uniós programokat, amelyek 2019-ben is segítik a régió vállalkozásainak a fejlődését. »

Polgármesterek kézfogása
A romániai Zsombolya, Gyertyámos és a magyarországi Csanádpalota települések között már a kilencvenes évek elején szoros kapcsolat épült ki. »

Értékmentő kötet
Egy héten belül két fontos, értékes könyvet mutattak be Aradon, mindkettő helyi szerzők munkája, mindkettő kötődik Románia centenáriumához – csakhogy nem a többségi nemzet, hanem a helyi magyarság szempontjából közelít az 1918 utáni korhoz. »

Ft. és ns. Király Árpád marosi főesperes, arad-ségai plébános megszentelte a Jelen Házat
Tegnap kora délelőtt ft. és ns. Király Árpád marosi főesperes, arad-ségai plébános Mestesan Gábor kántor társaságában érkezett a Jelen Ház előcsarnokába, ahol együtt mondták el a házszentelési felvezető imát, énekeltek. »

Újranyílt a 3-as számú postahivatal
Január 18-tól új arculattal várja ügyfeleit az Eminescu út 26. szám alatt található 3-as számú postahivatal. »

Fotó: Politia Romana
Nagyszabású razziát tartottak a temesi rendőrök péntek éjjel az egész megyében, a közutakon és a településekben. »

Jobb lett a tavalyi év, mint amire előzőleg számítottunk (II.)
Faragó Péter parlamenti képviselővel, RMDSZ Arad megyei elnökkel az előző részben megvitattuk a zaklatott hazai és nemzetközi helyzetet. »

A temesvári Magyar Ház
A közadakozásból felépített temesvári Magyar Ház szállodává alakításának terve felborzolta a kedélyeket a Bánság fővárosában. »

Faragó Péter parlamenti képviselő, RMDSZ-megyei elnök rendkívül fontosnak tekinti az idei államfő-, illetve EP-választásokat
Faragó Péter parlamenti képviselővel, az RMDSZ Arad Megyei Szervezetének az elnökével a politikai szempontból eléggé mozgalmas, eseménydús, sőt zaklatott elmúlt évet értékeljük. »

MTI-fotó: Illyés Tibor
A magyar férfi kézilabda-válogatott 30:30-as döntetlent játszott Egyiptom csapatával a német-dán közös rendezésű világbajnokság csoportkörének negyedik fordulójában, szerdán Koppenhágában, ezzel biztosította továbbjutását a középdöntőbe. »

Fotó: aerotim.ro
A fapados légitársaság képviselői rendkívüli sajtótájékoztatót tartottak csütörtökön a temesvári repülőtéren, ahol négy új repülőjárat indítását jelentették be 2019 szeptemberétől. »

Továbbra is lavinaveszély a hegyekben
Nagy a lavinaveszély a Fogarasi-havasok, a Szárkő- és Godján-hegység, valamint a Páring-Kudzsiri-havasok 1800 méter fölötti részein – közölték a Dél-erdélyi Regionális Meteorológiai Központ szakemberei. »

(Radar Arad Facebook)
Két szemetes autó működött Kisjenőn és környékén, szerdán az egyik azonban közúti balesetbe keveredett és egyelőre nem működőképes. »

Siralmas a vizsgázók statisztikája
A Vezetői Jogosítvány- és Gépjárműnyilvántartó Hivatal (Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor, röviden DRPCIV) 2018-as statisztikája már-már egyenesen siralmas, ami a vizsgázók helyzetét illeti: az elméleti vizsgán 100 személyből átlagban csak 30 ment át, a gyakorlaton pedig csak 20. »

(DGPLA Facebook)
Pár hónapja „vadásszák” a tilosban vagy a szabálytalanul parkoló autókat a polgármesteri hivatalhoz tartozó helyi rendőrség (Direcţia Generală Poliţia Locală Arad) alkalmazottjai: nem kevés sofőrt bírságoltak meg és személygépkocsit vontattak el. »

Leonard Azamfirei rektor szerint erőltetett kísérlet a Marosvásárhelyi Orvosi, Gyógyszerészeti, Tudomány- és Technológiai Egyetem (MOGYTTE) keretében létrejövő angol kar és a magyar tagozat által évek óta hiába követelt magyar kar ügyét összekapcsolni. »

A világelső Simona Halep megmutatta igazi értékét: könnyedén, alig egy óra és 18 perc alatt 6:2, 6:3-as eredménnyel továbbjutott a torna negyedik fordulójába, miután legyőzte az idősebbik Williams lányt, Venust. »

A férfi világelső Novak Djokovics, illetve a női verseny favoritja, Serena Williams is magabiztosan jutott az ausztrál nyílt teniszbajnokság nyolcaddöntőjébe szombaton. »

Előre lehetett tudni, hogy az FCC ICIM Arad és a Sepsiszentgyörgyi SIC összecsapásán az aradi csapat kikap, a kérdés az volt, milyen végeredménnyel fog végződni a mérkőzés. »

Az első játszmában gyengén teljesített a címvédő Babos Tímea, Kristina Mladenovic duó, de a folytatásban remekelt, és ellentmondást nem tűrően jutott a harmadik fordulóba. »

A francia bajnokság 21. fordulójában a listavezető PSG és az utolsó, 20. helyen álló Guingamp játszott egymással, és a 9:0-s győzelem jól jelzi, mekkora különbség van a két csapat között. »

Hosszú Katinka és Szilágyi Liliána is nyert egy-egy aranyérmet az Antwerpenben zajló nagymedencés úszóverseny szombati napján. »


Jelen
Puskel Péter
Communitas
'