hirdetés
IRODALMI SZEMLE 2019/1

Ez a város úgy hullott darabjaira, hogy még / mindig talpon áll. Nézem a szétporladt tömbházakat, / amelyek látszólag egyben vannak, de itt már a szentlélek / is hiába, ha a föld nem akarná, hogy kicsit még álljanak. — Az Irodalmi Szemle januári számát Sopotnik Zoltán verseivel ajánljuk.

Kilátó – Felvidék

Ha van irodalom, amely folyton kétségbe vonja önmaga létét, akkor az a szlovákiai magyar – írja Németh Zoltán bevezető esszéjében. A Kilátóban októbertől a felvidéki vagy szlovákiai magyar irodalom létét csaknem ötven friss írás bizonyította, mások mellett a nemrég elhunyt nagyszerű írótól, Grendel Lajostól. Összefoglaljuk.

hirdetés

Magasiskola

Mary Oliver: Gombák, Vakondok és más versek

Bár ez az az erdő, amelyet szeretsz, / ahol újra él a titkos neve / minden halálnak – e csoda / nem a körforgás kedvéért munkálkodik, / hanem a sűrű, forró megújulás érdekében. – A nemrég elhunyt Mary Oliver öt versét olvashatják Gyukics Gábor fordításában.

Ady100

Vasárnap menet indul Ady tiszteletére

2019. január 27-én lesz 100 éve, hogy Ady Endre meghalt. Vasárnap délután szellemének feltámasztására menet indul Ady sírjától, a Fiumei úti temető 19-es parcellájától a Nemzeti Múzeum kertjéig, ahol 100 éve Ady Endrét felravatalozták, este pedig Ady-vitaestre kerül sor a Három Hollóban. #adyvan

HÍR

Jön Bodor Ádám és Grecsó Krisztián új könyve

Számos újdonsággal kezdi az évet a Magvető Kiadó. Február végén jön Grecsó Krisztián új regénye, Bodor Ádám nyolc, Várady Szabolcs tizenhat év után jelentkezik új kötettel. Nádasdy Ádám „lefordította" a Bánk bánt, és új fordításban olvashatjuk Arthur Koestler világhírű regényét is.

Interjú

Kincses Károly: Ez a könyv egy varázslatos személyiségről szól

Arról az emberről szól ez a könyv, aki litvánként szovjet volt, katolikusként buddhista, magyarként litván, és soha sehol nem tudott megállapodni, folyton útközben volt. – Normantas Paulius litván származású, de a halála előtti évtizedekben Magyarországon élő utazó, költő és fotóművész. Rendkívüli életéről Kincses Károly írt könyvet. A könyv szerzőjét kérdeztük.

JELENKOR 2019/1

Claire Messud: Búcsú Algírtól

Reggel a doktor helyett a pap jött el, magas, gyászos képű férfi, akár egy El Greco-portré. Elvégezte az utolsó szertartásokat. — A Jelenkor januári számát Claire Messud Szende Lotti fordításában megjelent regényrészletével ajánljuk.

Laudáció

Szörényi László: Szvoren Edina laudációja

...az irodalomtörténet-írásra, verselemzésre, irodalomtudományra, tehát az irodalomról szóló irdatlan írás-micsodára tett célzást, illetve avatta szereplővé tulajdonképpen, és egyúttal rejtéllyé, hiszen ezzel a minőséggel, mármint a rejtélyességgel, mindenfajta élő és élettelen szereplőjét is szereti felruházni – A Mészöly-díjas Szvoren Edinát Szörényi László méltatta.

A hét prózája

A hét prózája – Seneca: Marcia vigasztalása (részlet)

Mi az ember? A legkisebb ütésre, a legkisebb rázkódásra is ezer darabra hulló edény, nem kell hozzá nagy vihar, s összetörsz: akárhol is viaskodol, összeomlasz. Mi az ember? Gyönge test és törékeny, mezítelen, természete szerint védtelen, más segítségére szorul, a vakszerencse minden pimaszkodásának játékszere – A hét prózáját Nagy Gabriella választotta.

2flekken

Modor Bálint: Lottó

Svábhegy 3.

– Jaj, Iván, kérem, kóstolja meg elébb, aztán ha sótlan, majd behozom – mondta nagyanyám és közben leöblítette mosogatóban az utolsó edényt, és fél szemével már a sót kereste. – Modor Bálint 2flekken.

Kánonkórus

Szilágyi Ákos: Benne-e vagy?

A Litera előszilveszteri kánonozására

Három a kánon. A magyar kánon. Úgyhogy kánonban fogjuk énekelni az állam bárkáját vontató volgai magyar emberek édes-bús dalát, ezt az ősi türk magyarnótát. Egy emberként fogjuk énekelni és én leszek ez az egy ember. – Szilágyi Ákos nótacsokra a Litera Kánonkórus című előszilveszterén hangzott el.

A HÓNAP SZERZŐJE

Balla Zsófia: Kiáltvány

De nincsen oly rövidke lét, / melyért ne volna érdemes csalódni. /Hinni abban, ami szorongat épp. / Hinni a magány erejében. – Januárban Balla Zsófia a hónap szerzője a Literán, egyik legújabb verse olvasható most nálunk.

A HÓNAP SZERZŐJE

Balla Zsófia: Fénytöredékek

Ó, maradj! hiszen van még időd! / még lehetne! Ne mondd azt, hogy kitelt. / Ki osztja, kinek mennyi jut? Ki tölt testünkbe tartamot? – Januárban Balla Zsófia a hónap szerzője a Literán, most egy friss verset olvashatnak tőle.

Kánonkórus

Nemes Z. Márió: „Most már mindenki mi leszünk!”

Ennek a szent célnak az érdekében úgy döntöttem, írja Nemes Zorro az Apahajó (1988) című önperformanszhoz írott bevezetőjében, hogy felajánlom testemet a nemzetnek. – Nemes Z. Márió írása a Litera Kánonkórus című előszilveszterén hangzott el.

Ott jártunk

Átnézni a tűzön

Mintha egyszerre lépnénk a szó és a látvány terébe, egy élet belsejébe és a nagy kereszteződésbe, amelyben múlt és jövő útjai összefutnak. – A hatvanéves Gyukics Gábor verseiből építkező Versvonzatok című kiállításon jártunk.

Litera Podcast 10.

LITERA PODCAST – Vladimir Jankélévitch Az irónia című könyvéről

Az irónia tökéletesen dedramatizálja végességünket, megbicsaklik rajta a tapasztalat, ez pedig arra figyelmeztet, hogy a világot szkepszissel érdemes kezelni. – A Litera Podcast 10. adásában Vladimir Jankélévitch Az irónia című könyvéről Jánossy Lajos, Modor Bálint és Szekeres Dóra beszélgetett.

És-ajánló

Az Élet és Irodalom 2019/3. számából

Az ÉS idei 3. számában Laczó Ferenc esszéje, Csuhai István Bernhard Schlink regényéről, Visy Beatrix Radnóti Sándor kötetéről írt. Vers Szolcsányi Ákostól és próza Bodor Ádámtól. – Ajánló az ÉS kulturális rovataiból.